Bahan-bahannya:
3 biji terung
1 biji kelapa - ambil santan pekat sikit dan santan cair 1 mangkuk
1 kulit kayu manis
1 bunga lawang
2 buah pelaga
2 sudu makan minyak masak
1/2 sudu makan gula putih
1/2 sudu makan gula merah
1/2 peket rempah kari daging + santan pekat tadi
garam
kerisik
daun kari
Bahan Tumbuk:
1 inci halia
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Cara Masak:
- Tumis
kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan daun kari hingga wangi.
- Masukkan
bahan tumbuk, rempah kari dan garam. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan
santan cair, nenas, gula putih, gula merah dan kerisik. Biarkan mendidh
dan kuah pekat sikit.
- Siap
dan sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment