Bahan-bahannya:
600g daging batang pinang - hiris nipis
4 sudu makan rempah kari daging
2 sudu makan kerisik
2 biji kentang - belah 4
2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
3 pelepah daun kari
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
1 bunga lawang
Bahan tumbuk lumat"
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
Cara Memasak:
- Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga hingga wangi.
- Masukkan bahan tumbuk, tumis hingga wangi.
- Masukkan rempah kari dan daun kari, tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan daging, gaul hingga keluar air daging. Masak lagi hingga air daging agak kering.
- Masukkan kentang, santan cair dan santan pekat. Masak hingga daging empuk. Jika kurang kuahnya, boleh tambah air lagi.
- Masukkan kerisik, garam dan sedikit serbuk perasa. Masak hingga kuah agak likat.
- Tutup api. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment