Wednesday, 6 June 2012

UDANG MASAK MERAH


UDANG MASAK MERAH

tumis bwg besar+bwg putih + halia yg ditumbuk, masukkan cili kering mesin tumis 

sampai naik minyak, masukkan cili sos, tomato sos pd kuantiti yg sama (agak2 la), 

tumis lagi sampai naik minyak, masukkan udang, garam, perasa kalau suka.. 

gaul2kan sampai udang tu masak... siap.

** Masakan ni tak perlu letak air. Supaya udang jd lembab, selepas masukkan 

udang, gaul rata dan tutup periuk atau kuali yg digunakan 2 - 3 minit, gaul lagi 

supaya udang masak rata dan air dr udang keluar utk melembabkan kuah. Jika

 belum cukup masak, tudung lg. Masak udang jgn lama2, nanti dagingnya keras 

dan rasa manisnya hilang..

1 comment:

Anonymous said...

berapa banyak bawang dan lain-lain? Saya tak tahu nak agak2 sorry