PAVLOVA
Bahan
4 biji putih telur
1 cawan castor
sugar powder (ayak) - saya guna 1/2 cawan je. Guna gula
biasa yang dikisar kering halus pun
boleh.
1 sd makan tepung
jagung
1sdt cuka
1sdt vanila essen
semangkok fresh cream (ready made)
1sdt cuka
1sdt vanila essen
semangkok fresh cream (ready made)
Cara
- Panaskan oven pada suhu 130 darjah.
- Putar (whisk) putih telur hingga
kembang /gebu (softpeak).
- Masukkan gula sesudu-sesudu hingga
habis dan menjadi meringue (bila terbalik tidak jatuh adunan)
- Masukkan esen vanila dan putar
seketika
- kemudian rasa dengan jari kalau dah
smooth adunan dan tidak berpasir angkat.
- Masukkan tepung jagung yang di ayak
dan cuka, kaup dan balik hingga sebati.
- Letakkan adunan atas kertas minyak,
letak cara bulat 18cm lebar kemudian bakar dalam 1 jam.
- Bila sudah masak, JANGAN terus
keluarkan dari oven, buka pintu oven dan biarkan pavlova sejuk perlahan2
di dalam oven. Biarkan pavlova benar-benar sejuk sebelum dihias dengan
cream.
HIASAN
keluarkan fresh cream
dari freezer dan putarkan dengan mode kelajuan maksima sehingga menjadi cream.
sapukan atas permukaan pavlova dan susun buah-buahan segar ikut kegemaran
(seeloknya buah-buahan yang ada rasa masam2 sikit untuk seimbangkan dengan rasa
manis pavlova).
No comments:
Post a Comment