Friday, 30 November 2012

SAYUR CAMPUR

SAYUR CAMPUR
Bahan-Bahannya:
300g bunga kobis - dipotong kecil
1 biji karot - dihiris nipis
1 peket putik jagung - dihiris nipis
2 ekor sotong - potong cincin nipis
1 biji cili merah - dihiris nipis
1 biji cili hijau - dihiris nipis
2 sudu makan sos tiram
1/2 cawan air
1 sudu makan tepung jagung + sedikit air
2 ulas bawang putih - dihiris nipis
4 ulas bawang merah - dihiris nipis

Cara Masak:

  1. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga wangi.
  2. Masukkan sotong, cili merah dan cili hijau. Kacau rata hingga wangi dan sotong separuh masak.
  3. Masukkan  semua sayuran. Kacau rata. 
  4. Masukkan air, sos tiram dan garam. Kacau rata dan masak hingga sayur layu.
  5. Masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah. Kacau rata.
  6. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.


SAMBAL IKAN BILIS KERING

SAMBAL IKAN BILIS KERING
Bahan-Bahannya:
2 peket tempe - dipotong dadu dan digoreng garing
1 cawan ikan bilis - digoreng garing
1 cawan kacang tanah - digoreng garing
4 sudu makan cili kering kisar
1/2 cawan air asam jawa
Garam
Gula

Bahan tumbuk lumat:
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar

Cara Masak:
  1. Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
  2. Masukkan cili kering kisar, tumis hingga pecah minyak dan garing.
  3. Masukkan air asam jawa, garam, gula dan sedikit serbuk perasa. Biarkan kuah mendidih dan pekat. Rasa masin dan manisnya.
  4. Masukkan kacang goreng, ikan bilis dan tempe goreng. Gaul rata.
  5. Tutup api. Sedia untuk dihidangkan.



Thursday, 29 November 2012

IKAN MASAK SAMBAL


IKAN MASAK SAMBAL
Bahan-Bahannya:
3 ketul isi ikan - kali ini saya gunakan isi ikan nyok-nyok. Digaram kunyit dan digoreng.
5 sudu makan cili kering kisar
4 sudu makan air asam jawa
1/2 cawan air
1 biji bawang besar - dimayang bulat
1 batang serai - dititik

Bahan Tumbuk:
1 inci halia
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih



Cara Masak:

  1. Tumis bahan tumbuk dan serai hingga wangi.
  2. Masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak dan agak garing.
  3. Masukkan air asam jawa, air, garam dan serbuk perasa. Kacau rata dan biarkan mendidih.
  4. Masukkan ikan goreng dan bawang besar. Kacau rata. Masak hingga kuahnya pekat dan menyaluti ikan.
  5. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.


SOTONG GORENG KUNYIT


SOTONG GORENG KUNYIT
Bahan-Bahannya:
10 ekor sotong - dibersihkan dan dipotong cincin
1 biji bawang besar - dipotong baji
1 biji cili merah - dipotong serong
1 biji cili hijau - dipotong serong
1 tangkai daun kari
4 sudu makan air asam jawa
1 sudu teh serbuk kunyit

Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah



Cara Masak:
  1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk dan daun kari hingga wangi.
  2. Masukkan serbuk kunyit, kacau rata.
  3. Masukkan air asam jawa, garam dan serbuk perasa. Gaul rata.
  4. Masukkan bahan-bahan lain dan sotong. Gaul rata hingga sotong masak iaitu dalam 5 minit aje.. (Jangan masak sotong terlalu lama, nanti sotong akan jadi liat)
  5. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.


AYAM MASAK MERAH


AYAM MASAK MERAH
Bahan-Bahannya:
1/2 ekor ayam - digaul garam dan kunyit, digoreng hingga masak
5 sudu makan cili kering kisar
4 sudu makan sos cili
4 sudu makan sos tomato
1 kulit kayu manis
1 bunga lawang
2 buah pelaga
1 biji bawang besar - dimayang bulat
1 biji cili merah - diambil kulitnya dan dihiris memanjang
1 batang serai - dititik

Bahan tumbuk lumat:
1 inci halia
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih



Cara Memasak:
  1. Panaskan sedikit minyak, tumis buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga wangi.
  2. Masukkan bahan tumbuk dan serai, tumis hingga wangi.
  3. Masukkan cili kering kisar, tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan sos cili dan sos tomato, tumis hingga pecah minyak.
  5. Masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau rata.
  6. Masukkan bawang besar, cili merah dan ayam goreng. Kacau rata dan masak hingga bawang besar dan cili layu.
  7. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.



ACAR RAMPAI


ACAR RAMPAI
Bahan-Bahannya:
2 biji timun - dibuang empulurnya dan dipotong mancis
1 batang lobak - dipotong mancis
2 sudu makan lobak asin - dibasuh dan dicincang
10 ulas bawang merah - belah 2
6 ulas bawang putih - belah 2
4 biji cili merah - dipotong 2 dan dihiris mancis
4 biji cili hijau - dipotong 2 dan dihiris mancis
2 inci halia - dimayang halus
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu makan gula
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu makan biji sawi
5 sudu makan minyak masak
4 ulas bawang merah - dihiris nipis
1 sudu makan kismis

Bahan Kisar:
20 tangkai cili kering
2.5 cm kunyit hidup

Bahan Dicampur:
125 ml cuka
65 ml air
1 sudu makan gula
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh perasa



Cara Masak:

  1. Masuk timun, lobak merah, lobak asin, bawang merah, bawang putih, cili dan halia ke dalam mangkuk. Masukkan garam, gula, serbuk kunyit. Gaul rata. Perap selama 1 jam. Kemudian toskan betul2.
  2. Sangai biji sawi selama 1 minit. Angkat dan ketepikan.
  3. Tumis bawang merah hiris hingga wangi.
  4. Masukkan bahan kisar. Tumis hingga pecah minyak.
  5. Tuang campuran cuka dan biarkan hingga mendidih.
  6. Masukkan sayuran, biji sawi dan kismis. Gaul rata hingga timun dan karot layu. Siap.

PAJERI NENAS UTARA


PAJERI NENAS UTARA
Bahan-bahannya:
1 biji nenas
1 biji kelapa - ambil santan pekat sikit dan santan cair 1 mangkuk
1 kulit kayu manis
1 bunga lawang
2 buah pelaga
2 sudu makan minyak masak
1/2 sudu makan gula putih
1/2 sudu makan gula merah
1/2 peket rempah kari daging + santan pekat tadi
garam
kerisik
daun kari

Bahan Tumbuk:
1 inci halia
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih



Cara Masak:

  1. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan daun kari hingga wangi.
  2. Masukkan bahan tumbuk, rempah kari dan garam. Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan santan cair, nenas, gula putih, gula merah dan kerisik. Biarkan mendidh dan kuah pekat sikit.
  4. Siap dan sedia untuk dihidangkan


NASI BERYANI GAM AYAM

NASI BERYANI GAM AYAM
Bahan-Bahannya:
1 ekor ayam
1 batang serai - dititik
3 sudu makan sos cili
3 sudu makan tomato puree/sos tomato
5 sudu makan rempah beriani (kalau suka boleh lebihkan)
1/2 tin susu cair
1 cawan daun pudina - dicincang
1 cawan daun ketumbar - dicincang
sedikit daun sup - dicincang
sedikit daun bawang - dicincang
5 biji tomato - dibelah empat
2 biji cili hijau - dibelah dua
2 biji cili merah - dibelah dua
1/2 kg bawang kecil - dihiris nipis dan dibuat bawang goreng
1 tin kecil minyak sapi

Bahan Kisar:
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
3 biji cili hijau



Cara Memasak:
  1. Masak bahan kisar hingga mendidih.
  2. Masukkan ayam dan semua bahan kecuali bawang goreng dan daun-daun. Masak hingga kuah pekat.
  3. Masukkan daun-daun dan bawang goreng. (Lebih banyak bawang goreng lagi sedap). Masukkan garam secukup rasa.
  4. Bila agak kering rempahnya dan terbit minyak, keluarkan minyaknya sahaja dan ketepikan. (minyak ini akan digunakan untuk nasi)
  5. Pastikan kuah beriani betul-betul kering dan bersalut pada ayam. Angkat dan ketepikan. Jangan cuci periuk.. (Nak digunakan untuk nasi)


Bahan untuk nasi:
1 kg beras basmathi - rendam 1/2 jam
** 2 inci halia, 5 bunga cengkih, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 1 kulit kayu manis, 2 helai daun pandan yg disimpulkan

Air secukupnya untuk mencelur beras - air mesti banyak
Garam secukup rasa
Sedikit air mawar
koma2 (safron) / pewarna kuning
1/2 tin susu cair
Untuk taburan: daun pudina, daun ketumbar, gajus/badam bakar, kismis, bawang goreng

Cara memasak nasi:
  1. Didihkan air bersama bahan bertanda **. Masukkan garam. Ambil sedikit air mendidih untuk merendam koma2 (kalau guna)
  2. Masukkan beras dan rebus hingga 3/4 masak, keluarkan beras dan tapiskan. Buang air rebusan nasi.
  3. Masukkan 1/2 bahagian nasi ke dalam periuk ayam tadi. Susun ayam menutupi nasi, tabur sedikit bawang goreng, daun pudina, daun ketumbar, gajus/badam.
  4. Tutup lapisan ayam dengan 1/2 bahagian nasi lagi. Ratakan, bubuh beberapa ketul ayam lagi.
  5. Tuangkan susu cair, minyak ayam yang diketepikan tadi serta titiskan pewarna kuning, sedikit air mawar dan bahan taburan lagi.
  6. Tutup periuk rapat-rapat. (Hari ni saya tindih tudung periuk dengan cerek yg penuh berisi air sebab malas nak lekatkan dengan bancuhan tepung. Sebelum ni saya tindih dengan lesung batu, tapi nak guna untuk masak lauk pulak kan.. hahaha...). Tanak atas api kecil hingga naik wap dan nasi masak sepenuhnya. Siap.



Tuesday, 27 November 2012

TELUR DADAR STAIL GERAI



TELUR DADAR STAIL GERAI
Bahan-Bahannya:
4 biji telur
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh mayonis
1 biji cili merah - dicincang halus
1 biji bawang besar - dicincang

Cara-caranya:

  1. Campurkan semua bahan dan gaul rata.
  2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Dadarkan telur.
  3. Kecilkan api, tutup kuali hingga bawah telur kuning keemasan.
  4. Terbalikkan telur. Masak lagi hingga telur masak.
  5. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.


DAGING MERAH


DAGING MERAH
Bahan-bahannya:
600 g daging - direbus hingga empuk dan dihiris nipis-nipis
3 ulas bawang putih - diketuk
2 biji bawang besar - dipotong baji
1 biji cili merah - dipotong serong
1 biji cili hijau - dipotong serong
2 sudu makan cili kering kisar
2 sudu makan cili sos
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan pewarna merah
Daun bawang - dipotong 1 inci
daun sup - diracik

Cara Masak:
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang putih hingga kuning.
  2. Masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sos cili dan sos tiram. Gaul rata.
  4. Masukkan garam dan perasa. Gaul rata.
  5. Masukkan daging, bawang besar, cili merah, cili hijau.. Gaul rata.
  6. Masukkan pewarna merah. Gaul rata.
  7. Masukkan daun sup dan daun bawang. Gaul rata.
  8. Siap untuk dihidangkan...



Wednesday, 21 November 2012

NASI DAUN PISANG


NASI DAUN PISANG.... Hish!!! Mengidam lama dah nak makan Nasi Daun Pisang ni... Tapi tak ada keyakinan nak masak sendiri... Yelah... masakan India ni bukan calang-calang nak memasaknya.. Segala lauk menggunakan rempah ratus yang tersendiri... Maka, ku pendamkan sahaja keinginanku.. Hinggalah beberapa hari sudah, ada sahabat yang post gambar nasi daun pisang di wall facebooknya... Hai! Tak boleh jadi ni...

Maka saya carilah resepi Nasi Daun Pisang ni di Google, di buku-buku dan majalah-majalah resepi yang ada di dalam simpanan saya. Ada sesetengah bahan tu memang tak saya kenal. Jadi saya olah, mana-mana yang saya rasa tak membezakan sangat rasa masakan tu, saya skip aje..

Sambil tu, saya ingat-ingatkan semula Nasi Daun Pisang yang pernah saya makan dahulu.. Setelah membuat timbal balik, maka saya putuskan nasi daun pisang saya dilengkapkan dengan lauk-lauk seperti Kari Ikan Bawal, Dalca Sayur, Ikan Tengiri Goreng Berempah, Kobis Goreng Indian Style, Peria Goreng Rangup, Chutney Kelapa, Rasam dan sudah semestinya Papadom.

Resepi semua lauk-pauk ni, kawan-kawan boleh tengok pada Label NASI DAUN PISANG ye..

JOM!! Kita nikmati Nasi Daun Pisang..
Ermmmmm... terasa puas bila dapat menikmatinya dan ianya hasil air tangan sendiri...



RASAM

RASAM
Bahan-Bahannya:
2 mangkuk air
2 biji tomato - dicincang
5 biji cili siam hijau - dicincang
1 biji bawang besar - dicincang
1/2 cm halia - dihiris halus
1 sudu makan serbuk cili
2 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk jintan putih
Daun ketumbar - cincang halus
1 cawan air rebusan kacang dal
2 sudu makan asam jawa - dicampur dengan semangkuk air
3 biji cili kering - potong 1 cm
2 sudu makan biji sawi
1 sudu teh halba
2 tangkai daun kari

Bahan tumbuk lumat:
1 sudu makan lada hitam
1 sudu makan jintan putih
2 ulas bawang putih

Cara Masak:

  1. Masukkan air ke dalam periuk. Masukkan juga buah tomato, cili siam hijau, bawang besar, halia, serbuk cili, serbuk ketumbar, serbuk jintan putih, garam, gula dan air rebusan kacang dal.
  2. Naikkan atas api dan didihkan.
  3. Masukkan air asam jawa. Renehkan selama 30 minit.
  4. Dalam kuali, panaskan sedikit minyak masak. Tumis cili kering, biji sawi, halba, daun kari dan bahan tumbuk hingga wangi.
  5. Masukkan ke dalam periuk berisi rasam. Gaul rata dan renehkan lagi selama 15 minit. 
  6. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.


CHUTNEY KELAPA

CHUTNEY KELAPA
Bahan Untuk Dikisar Halus:
200g kelapa parut - ambil yang putih sahaja
2 sudu makan biji gajus
1 sudu makan jintan putih
1/2 inci halia- dicincang
Daun ketumbar - dicincang
5 biji cili siam hijau
1 sudu teh garam
2 keping asam gelugor - dicincang
Sedikit air

Bahan Tumis:
1 sudu makan biji sawi
1 sudu makan jintan putih
3 biji cili kering - dipotong 1 cm
1 tangkai daun kari


Cara-caranya:

  1. Blend semua bahan kisar hingga halus. Masukkan ke dalam mangkuk.
  2. Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan tumis, kacau hingga wangi.
  3. Masukkan ke dalam mangkuk berisi bahan kisar tadi. Gaul rata.
  4. Siap.

PERIA GORENG RANGUP

PERIA GORENG RANGUP
Bahan-Bahannya:
1/2 batang peria
2 sudu makan tepung beras
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu makan air




Cara-caranya:

  1. Peria dibelah 2 dan dibuang biji dan putihnya dengan tangan. Potong bulat nipis dan sekata. Rendam peria dengan air + 1/2 sudu makan garam + 2 sudu makan gula selama 1/2 jam. Sejatkan airnya. Bila airnya sudah sejat, letak peria di atas tisu dapur untuk mengeringkannya.
  2. Masukkan semua bahan kecuali air ke dalam mangkuk. Gaul rata peria dan bahan-bahan tadi.
  3. Masukkan 1 sudu makan air dan gaul rata.
  4. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali dan masukkan peria satu demi satu. (JANGAN masukkan terlalu banyak peria, nanti tidak garing dan bergumpal). Masak hingga garing tepungnya.
  5. Sedia untuk dihidangkan.


KOBIS GORENG INDIAN STYLE

KOBIS GORENG INDIAN STYLE
Bahan-Bahannya:
1/4 biji kobis - dihiris kecil
1 sudu teh biji sawi
2 sudu teh serbuk kunyit
2 biji cili kering - potong 1 cm
2 tangkai daun kari
2 biji bawang merah - dihiris nipis
2 biji cili hijau - dihiris nipis
Garam
Cara-caranya:

  1. Panaskan 2 sudu makan minyak. Tumis bawang merah, cili hijau dan cili kering.
  2. Masukkan biji sawi dan daun kari. Kacau rata.
  3. Masukkan kobis, serbuk kunyit dan garam. Masukkan juga sedikit aje air untuk melayukan kobis. Kacau rata hingga kobis layu.
  4. Tutup api. Sedia untuk dihidangkan.



IKAN GORENG BEREMPAH

IKAN GORENG BEREMPAH
Bahan-bahannaya:
3 - 4 keping isi ikan tengiri - setiap sekeping dipotong 2 (kalau sekeping tu besar sangat nak makan sorang)
5 ulas bawang merah - ditumbuk
1 tangkai daun kari
1/2 sudu kecil jintan manis
1/2 sudu kecil jintan putih
3 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
3 kuntuk bunga cengkih
Garam
Minyak untuk menggoreng

Cara-caranya:

  1. Bersihkan ikan dan gaul dengan semua bahan kecuali minyak masak. Perap 15 minit
  2. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali dan goreng ikan hingga garing.
  3. Siap untuk dihidangkan.


DALCA SAYUR

DALCA SAYUR
Bahan-Bahannya:
3 genggan kacang dal - dicuci dan direbus hingga empuk dan agak hancur
2 biji kentang - dipotong dadu besar
1 biji karot merah - dipotong 1 1/2 inci panjang dan dibelah mancis
1 biji bawang bulat - dipotong baji
3 biji buah murunggai - dipotong 2 inci panjang
2 biji tomato - dibelah 4
1 mangkuk santan
2 keping asam gelugor
4 sudu makan rempah kari daging
2 tangkai daun kari
2 biji cili hijau - potong 1 inci

Bahan tumbuk lumat:
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar - saiz sederhana
1/2 inci halia

Cara Memasak:

  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk hingga wangi.
  2. Masukkan rempah kari, daun kari dan cili hijau. Tumis hingga terbit minyak.
  3. Masukkan kacang dal rebus tadi, santan, asam gelugor. Kacau rata. Jika pekat sangat, bolehlah dimasukkan sedikit air lagi. Biarkan mendidih.
  4. Masukkan semua sayuran kecuali tomato. Masak hingga kentang empuk.
  5. Masukkan garam dan serbuk perasa serta buah tomato. Kacau rata dan bolehlah ditutup apinya.