Thursday, 29 November 2012

ACAR RAMPAI


ACAR RAMPAI
Bahan-Bahannya:
2 biji timun - dibuang empulurnya dan dipotong mancis
1 batang lobak - dipotong mancis
2 sudu makan lobak asin - dibasuh dan dicincang
10 ulas bawang merah - belah 2
6 ulas bawang putih - belah 2
4 biji cili merah - dipotong 2 dan dihiris mancis
4 biji cili hijau - dipotong 2 dan dihiris mancis
2 inci halia - dimayang halus
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu makan gula
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu makan biji sawi
5 sudu makan minyak masak
4 ulas bawang merah - dihiris nipis
1 sudu makan kismis

Bahan Kisar:
20 tangkai cili kering
2.5 cm kunyit hidup

Bahan Dicampur:
125 ml cuka
65 ml air
1 sudu makan gula
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh perasa



Cara Masak:

  1. Masuk timun, lobak merah, lobak asin, bawang merah, bawang putih, cili dan halia ke dalam mangkuk. Masukkan garam, gula, serbuk kunyit. Gaul rata. Perap selama 1 jam. Kemudian toskan betul2.
  2. Sangai biji sawi selama 1 minit. Angkat dan ketepikan.
  3. Tumis bawang merah hiris hingga wangi.
  4. Masukkan bahan kisar. Tumis hingga pecah minyak.
  5. Tuang campuran cuka dan biarkan hingga mendidih.
  6. Masukkan sayuran, biji sawi dan kismis. Gaul rata hingga timun dan karot layu. Siap.

2 comments: