PAJERI NENAS UTARA
Bahan-bahannya:
1 biji nenas
1 biji kelapa - ambil santan pekat sikit dan santan cair 1 mangkuk
1 kulit kayu manis
1 bunga lawang
2 buah pelaga
2 sudu makan minyak masak
1/2 sudu makan gula putih
1/2 sudu makan gula merah
1/2 peket rempah kari daging + santan pekat tadi
garam
kerisik
daun kari
Bahan Tumbuk:
1 inci halia
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Bahan-bahannya:
1 biji nenas
1 biji kelapa - ambil santan pekat sikit dan santan cair 1 mangkuk
1 kulit kayu manis
1 bunga lawang
2 buah pelaga
2 sudu makan minyak masak
1/2 sudu makan gula putih
1/2 sudu makan gula merah
1/2 peket rempah kari daging + santan pekat tadi
garam
kerisik
daun kari
Bahan Tumbuk:
1 inci halia
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Cara Masak:
- Tumis
kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan daun kari hingga wangi.
- Masukkan
bahan tumbuk, rempah kari dan garam. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan
santan cair, nenas, gula putih, gula merah dan kerisik. Biarkan mendidh
dan kuah pekat sikit.
- Siap
dan sedia untuk dihidangkan
InsyaAllah ptg ni i akan masak tuk wife
ReplyDeleteTadi makan pajeri nenas dari kenduri kawin...sedap...terus cari resepi..jumpa resepi cikgu ani ni..rasa2nya resepi ni sama dgn pajeri yg mkan tadi..,nnti nak try masak sendiri...tqvm cikgu..
ReplyDeleteTadi makan pajeri nenas dari kenduri kawin...sedap...terus cari resepi..jumpa resepi cikgu ani ni..rasa2nya resepi ni sama dgn pajeri yg mkan tadi..,nnti nak try masak sendiri...tqvm cikgu..
ReplyDeleteInsyaallah..ptg ni nk try ...wat buke pose 1
ReplyDeletefamily
Sat lg nk try masak bg wife rase.. Sume bahan dh beli mlm td.. Tq utk resepi
ReplyDeleteSaya pun nak cuba masak untuk wife yg mengidam anak ke empat.. Wife org utara... Tq cikgu...
ReplyDeletesedapnya pajeri berempah ni..kat johor susah sikit nak cari tunggu kenduri kawin baru jumpa tu pun nasib..tima kasih ckgu share resepi.
ReplyDelete5/3/15 - as salam Cikgu Ani. Tq so much for the recepi. Naz
ReplyDeleteterima kasih cikgu Ani..Insya Allah..nanti nak cuba jadikan juadah utk berbuka...
ReplyDeleteThks for the recipes nak masak tdy for iftar. Adik nak dtg makan once again tq
ReplyDeletesedapnya...saya share yer...:)
ReplyDeletesedapnya...saya share yer...:)
ReplyDeletesedapnya...saya share yer...:)
ReplyDeleteSedapnya
ReplyDeleteSedapnya
ReplyDeleteMinta izin share ye
ReplyDeleteMinta izin share ye
ReplyDeleteAs salam.. Nak tnya,,kalau xada gula merah xapa ke? Letak gula biasa saja? Tq 😘
ReplyDeleteTerima kasih share cikguu.. da lama nak cuba masak pajeri sbb hari2 kalo boleh nk makan gulai ni jeeee , tak jemu2
ReplyDeleteU all tumbuk udang kering sikit utk tumis LAGI SEDAP 👍
ReplyDeleteSedapnye..nk cuba la
ReplyDeletetq cikgu... saya share nooo...
ReplyDeletecuba plk buat pajeri buah kedondong @ buah amra... arwah tok rajin buat.. dok perati ja..
Rini nk masak.. Tq cikgu
ReplyDeleteNk try buat utk lunch arini
ReplyDeletemohon cuba resepi ni ye sis. tqvm..
ReplyDeleteTerima kasih...dh cuba...dn sedap sangat
ReplyDeleteThank you cikgu. 1st time masak dah jadi, sedap
ReplyDeleteSya hnyalah budak 19 thun🥺🥺 erm kenapa warna dyr cair🥺🥺
ReplyDeleteTq puan...dh siap untuk dihidangkan
ReplyDeletePajeri nenas memang sedap terutama bila dimakan panas-panas.
ReplyDelete