Thursday, 29 November 2012

PAJERI NENAS UTARA


PAJERI NENAS UTARA
Bahan-bahannya:
1 biji nenas
1 biji kelapa - ambil santan pekat sikit dan santan cair 1 mangkuk
1 kulit kayu manis
1 bunga lawang
2 buah pelaga
2 sudu makan minyak masak
1/2 sudu makan gula putih
1/2 sudu makan gula merah
1/2 peket rempah kari daging + santan pekat tadi
garam
kerisik
daun kari

Bahan Tumbuk:
1 inci halia
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih



Cara Masak:

  1. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan daun kari hingga wangi.
  2. Masukkan bahan tumbuk, rempah kari dan garam. Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan santan cair, nenas, gula putih, gula merah dan kerisik. Biarkan mendidh dan kuah pekat sikit.
  4. Siap dan sedia untuk dihidangkan


30 comments:

  1. InsyaAllah ptg ni i akan masak tuk wife

    ReplyDelete
  2. Tadi makan pajeri nenas dari kenduri kawin...sedap...terus cari resepi..jumpa resepi cikgu ani ni..rasa2nya resepi ni sama dgn pajeri yg mkan tadi..,nnti nak try masak sendiri...tqvm cikgu..

    ReplyDelete
  3. Tadi makan pajeri nenas dari kenduri kawin...sedap...terus cari resepi..jumpa resepi cikgu ani ni..rasa2nya resepi ni sama dgn pajeri yg mkan tadi..,nnti nak try masak sendiri...tqvm cikgu..

    ReplyDelete
  4. Insyaallah..ptg ni nk try ...wat buke pose 1
    family

    ReplyDelete
  5. Sat lg nk try masak bg wife rase.. Sume bahan dh beli mlm td.. Tq utk resepi

    ReplyDelete
  6. Saya pun nak cuba masak untuk wife yg mengidam anak ke empat.. Wife org utara... Tq cikgu...

    ReplyDelete
  7. sedapnya pajeri berempah ni..kat johor susah sikit nak cari tunggu kenduri kawin baru jumpa tu pun nasib..tima kasih ckgu share resepi.

    ReplyDelete
  8. 5/3/15 - as salam Cikgu Ani. Tq so much for the recepi. Naz

    ReplyDelete
  9. terima kasih cikgu Ani..Insya Allah..nanti nak cuba jadikan juadah utk berbuka...

    ReplyDelete
  10. Thks for the recipes nak masak tdy for iftar. Adik nak dtg makan once again tq

    ReplyDelete
  11. As salam.. Nak tnya,,kalau xada gula merah xapa ke? Letak gula biasa saja? Tq 😘

    ReplyDelete
  12. Terima kasih share cikguu.. da lama nak cuba masak pajeri sbb hari2 kalo boleh nk makan gulai ni jeeee , tak jemu2

    ReplyDelete
  13. U all tumbuk udang kering sikit utk tumis LAGI SEDAP 👍

    ReplyDelete
  14. tq cikgu... saya share nooo...
    cuba plk buat pajeri buah kedondong @ buah amra... arwah tok rajin buat.. dok perati ja..

    ReplyDelete
  15. mohon cuba resepi ni ye sis. tqvm..

    ReplyDelete
  16. Terima kasih...dh cuba...dn sedap sangat

    ReplyDelete
  17. Thank you cikgu. 1st time masak dah jadi, sedap

    ReplyDelete
  18. Sya hnyalah budak 19 thun🥺🥺 erm kenapa warna dyr cair🥺🥺

    ReplyDelete
  19. Tq puan...dh siap untuk dihidangkan

    ReplyDelete
  20. Pajeri nenas memang sedap terutama bila dimakan panas-panas.

    ReplyDelete