Wednesday, 21 November 2012

CHUTNEY KELAPA

CHUTNEY KELAPA
Bahan Untuk Dikisar Halus:
200g kelapa parut - ambil yang putih sahaja
2 sudu makan biji gajus
1 sudu makan jintan putih
1/2 inci halia- dicincang
Daun ketumbar - dicincang
5 biji cili siam hijau
1 sudu teh garam
2 keping asam gelugor - dicincang
Sedikit air

Bahan Tumis:
1 sudu makan biji sawi
1 sudu makan jintan putih
3 biji cili kering - dipotong 1 cm
1 tangkai daun kari


Cara-caranya:

  1. Blend semua bahan kisar hingga halus. Masukkan ke dalam mangkuk.
  2. Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan tumis, kacau hingga wangi.
  3. Masukkan ke dalam mangkuk berisi bahan kisar tadi. Gaul rata.
  4. Siap.

1 comment: