Bahan-Bahannya:
1/2 batang peria
2 sudu makan tepung beras
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu makan air
Cara-caranya:
- Peria dibelah 2 dan dibuang biji dan putihnya dengan tangan. Potong bulat nipis dan sekata. Rendam peria dengan air + 1/2 sudu makan garam + 2 sudu makan gula selama 1/2 jam. Sejatkan airnya. Bila airnya sudah sejat, letak peria di atas tisu dapur untuk mengeringkannya.
- Masukkan semua bahan kecuali air ke dalam mangkuk. Gaul rata peria dan bahan-bahan tadi.
- Masukkan 1 sudu makan air dan gaul rata.
- Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali dan masukkan peria satu demi satu. (JANGAN masukkan terlalu banyak peria, nanti tidak garing dan bergumpal). Masak hingga garing tepungnya.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment