Bahan-Bahannya:
3 genggan kacang dal - dicuci dan direbus hingga empuk dan agak hancur
2 biji kentang - dipotong dadu besar
1 biji karot merah - dipotong 1 1/2 inci panjang dan dibelah mancis
1 biji bawang bulat - dipotong baji
3 biji buah murunggai - dipotong 2 inci panjang
2 biji tomato - dibelah 4
1 mangkuk santan
2 keping asam gelugor
4 sudu makan rempah kari daging
2 tangkai daun kari
2 biji cili hijau - potong 1 inci
Bahan tumbuk lumat:
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar - saiz sederhana
1/2 inci halia
Cara Memasak:
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk hingga wangi.
- Masukkan rempah kari, daun kari dan cili hijau. Tumis hingga terbit minyak.
- Masukkan kacang dal rebus tadi, santan, asam gelugor. Kacau rata. Jika pekat sangat, bolehlah dimasukkan sedikit air lagi. Biarkan mendidih.
- Masukkan semua sayuran kecuali tomato. Masak hingga kentang empuk.
- Masukkan garam dan serbuk perasa serta buah tomato. Kacau rata dan bolehlah ditutup apinya.
Resepi ini anggaran betapa org mkn ya.
ReplyDelete