Wednesday, 21 November 2012

DALCA SAYUR

DALCA SAYUR
Bahan-Bahannya:
3 genggan kacang dal - dicuci dan direbus hingga empuk dan agak hancur
2 biji kentang - dipotong dadu besar
1 biji karot merah - dipotong 1 1/2 inci panjang dan dibelah mancis
1 biji bawang bulat - dipotong baji
3 biji buah murunggai - dipotong 2 inci panjang
2 biji tomato - dibelah 4
1 mangkuk santan
2 keping asam gelugor
4 sudu makan rempah kari daging
2 tangkai daun kari
2 biji cili hijau - potong 1 inci

Bahan tumbuk lumat:
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar - saiz sederhana
1/2 inci halia

Cara Memasak:

  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk hingga wangi.
  2. Masukkan rempah kari, daun kari dan cili hijau. Tumis hingga terbit minyak.
  3. Masukkan kacang dal rebus tadi, santan, asam gelugor. Kacau rata. Jika pekat sangat, bolehlah dimasukkan sedikit air lagi. Biarkan mendidih.
  4. Masukkan semua sayuran kecuali tomato. Masak hingga kentang empuk.
  5. Masukkan garam dan serbuk perasa serta buah tomato. Kacau rata dan bolehlah ditutup apinya.


1 comment: