Bahan-Bahannya:
1/2 ekor ayam - dipotong-potong
2 cawan air
2 sudu makan kerisik
2 cawan santan pekat
2 keping asam gelugor
2 helai daun kunyit - buang tulang tengahnya dan hiris halus
Garam
Bahan Kisar:
Segenggam cili padi - kalau nak lebih pedas boleh tambah cili api
5 biji cili kering
2 inci kunyit hidup
2 inci lengkuas
Cara-caranya:
- Gaul ayam dan bahan kisar di dalam kuali. Masak hingga kering sedikit.
- Masukkan air. Masak hingga mendidih.
- Masukkan santan pekat dan asam gelugor. Masak hingga mendidih.
- Masukkan kerisik, garam dan sedikit serbuk perasa. Masak hingga kuahnya kering dan berminyak.
- Hidangkan.
salam cikgu..kalau nak buat utk ayam 2 ekor..bahan2 kena ganda 4x ke? plsss tunjuk ajar ye..thanks
ReplyDeleteWaalaikum salam Sweety..
ReplyDeleteKalau untuk 2 ekor ayam, lebih kurang kena ganda 4x lah... Selamat mencuba...
rendang tu x maauk serai ker..
ReplyDeleteX ltak bwg pth bwg mrah ke n serai
ReplyDeleteRendang nismilan tak pakai bawang.
ReplyDeletepernah bt rendang ni, senang n dijamin sodap
ReplyDeleteMintak halal yer resepi..sy nak try buat la..tq
ReplyDeleteAlhamdulillah...raya pertama buat 3ekor...selesai..esok nk buat lg 3ekor..team silat ank nk rasa pulak..tksh cikgu resepi yg trbaik...
ReplyDeleteRendang ni memang tak letak serai ke ?
ReplyDeleteDah cuba semalam resepi cikgu ani ☺
ReplyDeleteMmg sedappp.. resepi pun ringkas..
Terima kasih cikgu
1st time cuba resepi cikgu ani memang sedap. Berkali-kali dah saya repeat. Alhamdulillah family & sedara pun kata sedap. Tq cikgu
ReplyDeleteSaya baru lepas masak rendang Cikgu ni buat pertama kalinya...tapi saya masukkan serai...mmg best sgt simple n yummy. tqsm Cikgu. Selamat Hari Raya Aidil Adha😊😊
ReplyDelete