Monday, 6 August 2012

PIZZA

PIZZA
Bahan Doh:
2 cwn tepung gandum
1 sd kecil gula
Sedikit garam
1 sd kecil yis
1 sd kecil minyak zaitun
125 ml air
1 sd besar shortening

 Bahan Topping:
1 bungkus daging kisar
3 batang sosej - potong nipis
1 tin cendawan butang - potong nipis
1/2 biji bawang besar - dicincang halus
3 ulas bawang putih - dicincang halus
1/2 biji capsicum hijau dan merah
1 biji tomato
sedikit garam
sedikit gula
1 sd kecil oregano
sos prego - (boleh juga kalau nak guna sos cili + sos tomato)
keju mozarella
minyak untuk menumis
2 sd besar serbuk kari

 Cara membuat doh:

  1. Ayak tepung ke dalam besen adunan. Masukkan yis, garam dan gula. Gaul rata.
  2. Masukkan minyak zaitun, gaul rata dan sebati dengan tepung.
  3. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh.
  4. Campurkan shortening, uli lagi hingga mendapat doh yang lembut, licin dan besen adunan bersih. (tiada tepung yang melekat-lekat di tangan dan besen adunan.
  5. Bulatkan doh, masukkan ke dalam bekas yang telah dilenserkan marjerin. Tutup dengan plastik selama 1 jam dan adunan naik sekali ganda.

Untuk pizza:
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang besar hinnga berbau.
  2. Masukkan sosej. sedikit garam, gula , daging cincang dan serbuk kari. Kacau sebentar dan angkat
  3. Keluarkan doh. Uli selama 5 minit dan letak doh atas dulang pizza yang telah dilengserkan dengan mentega.
  4. Tekan dengan hujung jari sehingga doh memenuhi dulang. Biarkan doh tebal sikit di bahagian bibir dulang.
  5. Sapu sos prego di atas doh yang telah dicanai tadi. Letakkan campuran bawang, sosej , daging kisar, capsicum dan tomato.
  6. Taburkan oregano, dan akhir sekali taburkan keju mozarrela hingga rata.
  7. Bakar selama 30 minit pada suhu 180c atau  sehingga pizza masak .




No comments:

Post a Comment