Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam
2 biji kentang - dibelah 4
3 sudu makan rempah kari daging
2 pelepah daun kari
1 keping asam gelugor
1 mangkuk air
Bahan Tumis:
1 cm halia - dihiris nipis
3 ulas bawang putih - dihiris nipis
1 biji bawang besar - dihiris nipis
3 biji buah pelaga
2 bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
Cara-caranya:
- Tumis bahan tumis hingga wangi.
- Masukkan daun kari dan serbuk kari daging yang telah dicampur dengan sedikit air. Tumis lagi hingga kari masak dan terbit minyak.
- Masukkan ayam, gaul rata dan biarkan ayam layu sedikit.
- Masukkan semangkuk air, biarkan air sama paras dengan ayam.
- Masukkan pula kentang dan asam gelugor. Biarkan kuah mendidih.
- Masukkan garam dan serbuk perasa. Masak lagi hingga ayam dan kentang empuk dan biarkan kuahnya pekat sedikit. Tutup api. Sedia untuk dihidangkan.
Mmg sedap da cube alhamdullillah
ReplyDeletethank you orang atas... saya pun kene try juga la cam ni :)
ReplyDeleteTerima kasih.. insyaallah saya cuba..
ReplyDeleteSangat simple.. terima kasih, izinkan saya guna resepi ni ya
ReplyDelete