Sunday, 17 June 2012

APAM AIS KRIM

 APAM AIS KRIM
Bahan-bahannya:
3 cawan tepung gandum
4 biji telur
2 cawan gula - saya guna 1 1/2 cawan je
1 cawan ais krim soda (air gas)
1 sudu mkn ovelette
pewarna dan perasa (ikut kegemaran)

Bahan topping:
Coklat masakan
Chocolate rice
 Cara-caranya:

  1. Pukul telur hingga kembang, putih dan gebu
  2. Masukkan ovelette dan gula, pukul lagi hingga rata.
  3. Masukkan tepung dan ais krim soda secara berselang-seli sambil terus dipukul sebati.
  4. Bahagikan kepada beberapa warna.
  5. Masukkan dalam acuan
  • kertas yang dibentuk kon dan diselotepkan dan didirikan dalam cawan dadih
  •  tiap satu cawan ada 4 kon.
  • atau kalau tak mau guna cawan, letak pada lubang2 pada periuk kukus, tapi gunakan ketiga3 tingkat periuk kukus dan periuk tingkat atas yg diletakkan kon, supaya kertasnya tak basah. (Jgn tutup semua lubang periuk ye.. Nanti haba tak sampai atas)
  •  Cawan2 ini akan dimasukkan dalam periuk kukus
  • Isi adunan 3/4 penuh sahaja sebab adunan akan naik bila dikukus, pastu nanti nak bubuh topping lagi
  • Nak mudah masa mengisi adunan, paipkan je. Kalau takde piping bag, boleh guna plastik bungkus makanan yg digunting satu bucunya.
     6.  Kukus selama 15 - 20 minit. Angkat dan biarkan sejuk.
     7. Cairkan coklat masakan menggunakan kaedah double boiling. Sudukan coklat ke atas apam.
     8.  Taburkan coklat rice. Biarkan coklat beku. Bolehlah dihidangkan.


1 comment: