Wednesday, 30 May 2012

PUTERI AYU

PUTERI AYU
Bahan:
2 cwn tepung gndum
1 sdt baking powder

1 1/2 cwn santan / susu cair
3 biji telur
1 sdt ovalette
1 cwn gula kastor( gula halus pun boleh)
pes pandan n warna hijau sikit

1 biji kelapa di gaul dgn air gram+ 1 sdt tepung jagung


cara2nya tepung gandum n baking pwder diayak...dlm bekas yg lain masukan gula, ovalette, putar dgn mixer, pastu masukan telur sebiji2...masuk santan dan tepung gandum..putar lagi hingga gebu...

.untuk kelapa kita campur dgn tepung jagung+ air garam....masukan kelapa kat acuan tekan kasi padat pastu letak bancuhan tadi diatasnya jgn penuh sangat...kukus hingga masak (lebih kurang 20 minit)

INI PUTERI AYU VERSI TAKDE KELAPA (Sebenarnya kelapa dah habis tapi adunan ada lagi sikit, jadi saya masukkan secubit garam utk bagi rasa lemak.. Eh! Sedap pulak. hehehehe)




No comments:

Post a Comment