SPAGHETTI BERSOS CENDAWAN
Cara membuat:
- Didihkan air yang banyak dlm periuk. Masukkan 1 sd mkn extra virgin olive oil dan sedikit garam. Masukkan 1/3 bungkus spaghetti. Masak mengikut masa yg terdapat pada bungkusan spaghetti tu. Toskan dan ke tepikan.
- Panaskan 4 sd mkn minyak zaitun extra virgin dlm kuali. Tumis 1 biji bawang besar (saya guna bwg yg besar, kalau bwg tu saiz kecil, guna la 2 biji. Makin byk bwg makin manis rasanya) yg dipotong dadu hingga wangi.
- Masukkan ½ bungkus ayam kisar/daging kisar (Ramly ke, apa2 jenama lah). Kacau hingga daging berubah warna.
- Masukkan cendawan butang yg telah di belah dua dan dihiris nipis (saya suka guna jenama AYAM BRAND sbb cendawannya besar2 dan nampak segar).
- Masukkan 1 tin sos cendawan PREGO, sedikit garam, 1 cawan air (saya guna air rebusan spaghetti tadi). Gaul rata dan biar mendidih.
- Masukkan mixed herbs dan oregano. Gaul rata. (tadi saya tengok dlm peti ais ada cheese chedar keping. Jadi saya hiris halus2 sebyk 2 keping dan masukkan kked lmkuah). Gaul rata semua hingga cheese larut. Tutup api.
- Bila nak hiding, baru masukkan spaghetti ke dlm kuah dan gaul rata. Siap
Tq....resepi yg smple n mudah nk wt...
ReplyDelete