KARI DAGING NOXXA
Bahan:
500g Daging Batang Pinang
4 sdm serbuk kari daging - campur sedikit air hingga menjadi pes
2 tangkai daun kari
1 cawan santan pekat
1 1/2 - 2 cwn air - ikut byk mana nak kuahnya
2 biji kentang - kupas & belah 4
Bahan Tumis:
1 btg kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
Bahan Tumbuk/Hiris Nipis:
1 inci halia
3 ulas bwg putih
1 biji bwg besar
Cara:
- Set stir fry, masukkan sedikit minyak. Tumis bahan tumis hingga wangi.
- Masukkan bahan tumbuk/hiris. Tumis hingga wangi dan berwarna perang. Masukkan daun kari dan pes kari. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan air. Tutup periuk. Set HP 25 minit. Cukup masa, release pressure.
- Masukkan kentang. Set HP 5 minit. Cukup masa, release pressure.
- Set stir fry. Masukkan santan pekat. Masak hingga mendidih.
- Masukkan garam dan serbuk perasa. Biarkan mendidih sekejap lagi.
- Set warm. Bila dah habis proses mendidih, baru tutup tudung periuk. Biarkan aje terus warm.
Bila nak masukkan daging?
ReplyDeleteBila nak masukkan daging?
ReplyDeleteTlg jawapkan... masukkn daging sebelum masukkn air...buatkn sekejap air daging keluar den baru masukkn air DLL.....
DeleteTlg jawapkan... masukkn daging sebelum masukkn air...buatkn sekejap air daging keluar den baru masukkn air DLL.....
DeleteMoga diberkati...sy cuba ni...
ReplyDelete