BINGKA SUSU
Bahan A:
1 cawan tepung gandum - diayak
1 cawan susu cair
3/4 cawan susu pekat manis
2 biji telur
2 cawan air
6 1/2 sudu makan marjerin/mentega
5 sudu makan tepung kastard
1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh garam
Cara-caranya:
- Satukan semua bahan A, kacau rata menggunakan whisker dan ke tepikan.
- Satukan semua bahan B. Masak di atas api yang perlahan, sentiasa dikacau menggunakan hand wisker hingga pekat.
- Masukan bahan A ke dalam bahan B. Masak hingga pekat. Matikan mati.
- Tuang adunan ke dalam loyang yang sudah digriskan.
- Bakar dalam oven pada suhu160'C selama 30 - 40 minit atau hingga permukaannya garing.
- Biarkan bingka benar-benar sejuk sebelum dipotong dan dihidangkan.
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete