Sunday, 20 September 2015

BINGKA SUSU

BINGKA SUSU
Bahan A: 
1 cawan tepung gandum - diayak
1 cawan susu cair
3/4 cawan susu pekat manis
2 biji telur

Bahan B:
2 cawan air
6 1/2 sudu makan marjerin/mentega
5 sudu makan tepung kastard
1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh garam

Cara-caranya:
  1. Satukan semua bahan A, kacau rata menggunakan whisker dan ke tepikan.
  2. Satukan semua bahan B. Masak di atas api yang perlahan, sentiasa dikacau menggunakan hand wisker hingga pekat.
  3. Masukan bahan A ke dalam bahan B. Masak hingga pekat. Matikan mati.
  4. Tuang adunan ke dalam loyang yang sudah digriskan.
  5. Bakar dalam oven pada suhu160'C selama 30 - 40 minit atau hingga permukaannya garing.
  6. Biarkan bingka benar-benar sejuk sebelum dipotong dan dihidangkan.



1 comment: