Sunday, 20 September 2015

AYAM BERSOS LEMON

AYAM BERSOS LEMON
Bahan-Bahannya:
200g isi ayam (saya guna bahagian dada) - potong memanjang
1/4 cawan tepung jagung
2 biji kuning telur
2 sudu besar air
1 sudu teh serbuk lada hitam

Bahan Sos:
1/4 cawan jus lemon
1 sudu makan madu
1 cawan air
1 kiub ayam Adabi
1 sudu makan tepung jagung
1 inci halia - hiris nipis, kemudian hiris memanjang nipis
2 1/2 sudu makan gula

Cara-Caranya:

  1. Campurkan semua bahan sos ke dalam periuk kecil.
  2. Masak menggunakan api yang perlahan hingga mendidih dan pekat. Matikan api dan ke tepikan.
  3. Di dalam mangkuk, campurkan tepung jagung dengan air. Kacau rata.
  4. Masukkan kuning telur, kacau rata.
  5. Masukkan garam dan serbuk lada hitam. Kacau rata.
  6. Panaskan 3 senduk sayur minyak masak dalam kuali.
  7. Celupkan ayam ke dalam adunan tepung. 
  8. Goreng hingga warna keemasan. Angkat dan sejatkan. 
  9. Susun ayam goreng dalam pinggan. Curahkan sos lemon ke atas ayam. Hidangkan.


No comments:

Post a Comment