Baha-Bahannya:
300 g udang - sederhana besar (nak guna saiz besar pun boleh)
1 biji nenas muda - saiz kecil
2 batang serai - dititik
1 mangkuk santan pekat
Bahan Tumbuk Lumat:
Segenggam cili api
2 inci kunyit hidup
1 biji bawang merah - saiz sederhana
Cara Memasak:
- Masukkan bahan tumbuk, nenas, serai dan santan ke dalam periuk.
- Masak di atas api sedehana. Sentiasa dikacau sehingga mendidih.
- Masukkan udang, garam dan sedikit serbuk perasa.
- Masak lagi dalam 5 minit.
- Tutup api. Sedia untuk dihidang.
Salam kenal! Blongnya keren dan enak;)! Saya lihat bahwa Anda upload banyak foto makanannya. Apa Anda mau mengembangkan blognya lagi?
ReplyDeleteKunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya. Coba servis kami tanpa registrasi :)
saya suka masakan ni... masak lemak cili api..kuah tu kalu tak habis boleh buat cicah roti lagi sedap....
ReplyDeletethanks cikgu Ani sharing resepi ni
Salam cikgu..kalau takde serai blh buat x? Ke lain sangat rasanya nanti? Tq cikgu
ReplyDeleteTerima kasih cikgu kongsi resepi
ReplyDelete