Friday, 16 May 2014

SOTONG GORENG TEPUNG

SOTONG GORENG TEPUNG
Bahan-bahannya:
3 ekor sotong – dibersihkan, dipotong bulat setebal ½ cm, dicelur dalam air mendidih dan disejatkan

1 sudu teh garam
½ sudu teh serbuk perasa
2 cawan air

Bahan-Bahan Tepung Di Ayak Sekali:
1 cawan tepung gandum
4 sudu makan tepung ubi/tepung jagung
1 sudu teh serbuk penaik (baking powder)


Cara-caranya:
1.      Masukkan bahan-bahan tepung yang sudah diayak ke dalam mangkuk.
2.      Masukkan garam dan serbuk perasa.
3.      Masukkan air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga mendapat kepekatan yang diperlukan.
4.      Celupkan sotong ke dalam bancuhan tepung.
5.      Goreng dalam minyak yang banyak hingga kekuningan.
6.      Ulang langkah 4 dan 5 hingga habis.
7.      Hidangkan bersama sos cili gan mayonis.



2 comments: