SOTONG GORENG
TEPUNG
Bahan-bahannya:
3
ekor sotong – dibersihkan, dipotong bulat setebal ½ cm, dicelur dalam air
mendidih dan disejatkan
1
sudu teh garam
½
sudu teh serbuk perasa
2
cawan air
Bahan-Bahan
Tepung Di Ayak Sekali:
1
cawan tepung gandum
4
sudu makan tepung ubi/tepung jagung
1
sudu teh serbuk penaik (baking powder)
Cara-caranya:
1.
Masukkan
bahan-bahan tepung yang sudah diayak ke dalam mangkuk.
2.
Masukkan
garam dan serbuk perasa.
3.
Masukkan
air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga mendapat kepekatan yang
diperlukan.
4.
Celupkan
sotong ke dalam bancuhan tepung.
5.
Goreng
dalam minyak yang banyak hingga kekuningan.
6.
Ulang
langkah 4 dan 5 hingga habis.
7.
Hidangkan
bersama sos cili gan mayonis.
This is great Article
ReplyDeleteThanks for the recipe
Great reading your poost
ReplyDelete