Friday, 16 May 2014

KERABU SOTONG

KERABU SOTONG
Bahan-Bahannya:
2 ekor sotong saiz sederhana – dibersihkan dan dihiris ½ cm tebal
50 sen suun – direndam hingga lembut, dipotong dua inci panjang
2  cawan air
 ½ sudu teh garam
1 sudu teh gula
1 biji limau nipis 
Bahan Hiris:
1 biji bawang besar
2 helai daun limau purut
1 batang serai
1 batang bunga kantan
1 biji tomato – dibuang biji
4 biji cili api
1 pokok daun sup

Cara-caranya:
1.      Didihkan 2 cawan air. Celur sotong selama 5 minit. Sejatkan airnya.
2.      Didihkan semula air rebusan sotong tadi. Masukkan sun sebentar. Sejatkan.
3.      Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk. Gaul rata.
4.      Hidangkan.



2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Terima kasih kongsi resepi cikgu.. Kalau sotong tu ganti dengan ayam atau daging boleh jugak ke cikgu..

    ReplyDelete