KERABU SOTONG
Bahan-Bahannya:
2
ekor sotong saiz sederhana – dibersihkan dan dihiris ½ cm tebal
50
sen suun – direndam hingga lembut, dipotong dua inci panjang
2
cawan air
½
sudu teh garam
1
sudu teh gula
1
biji limau nipis
Bahan
Hiris:
1
biji bawang besar
2
helai daun limau purut
1
batang serai
1
batang bunga kantan
1
biji tomato – dibuang biji
4
biji cili api
1
pokok daun sup
Cara-caranya:
1.
Didihkan
2 cawan air. Celur sotong selama 5 minit. Sejatkan airnya.
2.
Didihkan
semula air rebusan sotong tadi. Masukkan sun sebentar. Sejatkan.
3.
Masukkan
semua bahan ke dalam mangkuk. Gaul rata.
4.
Hidangkan.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteTerima kasih kongsi resepi cikgu.. Kalau sotong tu ganti dengan ayam atau daging boleh jugak ke cikgu..
ReplyDelete