Bahan-Bahannya:
Tempe - dikelar-kelar dan dipotong dua.
Bahan Tumbuk:
1 sudu makan ketumbar biji
1 sudu makan jintan manis
2 inci kunyit hidup
1 sudu teh garam
Cara-Caranya:
- Masukkan sedikit air (lebih kurang 2 sudu makan) ke dalam bahan tumbuk.
- Salutkan tempe dengan bahan tumbuk.
- Goreng dalam minyak yang panas sehingga warna menjadi keemasan..
- Hidangkan bersama-sama sambal kicap.
Tempe goreng tu kan... masa kecik2 dulu suka makan tapi beli di kedai sebab mak tak pernah buat... teringat bila tergigit ketumbar biji yang ditumbuk kasar tu... rasa sedap sangat!
ReplyDeletewow!kat sini ada tempe goreng,sedapnya!!..my fav tuuu!!cicah dgn sambal kicap mmg ummpph!!
ReplyDeleteTq Amie dan myda_ahmad...
ReplyDeletebolehlah cuba lepas ni...
Org jawa ke?
ReplyDelete