Friday, 25 April 2014

GULAI LEMAK CILI API AYAM KAMPUNG-PUCUK PEGAGA

GULAI LEMAK CILI API AYAM KAMPUNG-PUCUK PEGAGA
Bahan-Bahannya:
Seekor ayam kampung - potong ikut suka
1 mangkuk santan pekat
1 ikat pucuk pegaga
2 batang serai- dititik
2 cawan air
1 - 2 keping asam gelugor
garam

Bahan Tumbuk Lumat:
25 biji cili api
2 inci kunyit hidup
1 biji bawang besar - saiz sederhana

Cara-caranya:

  1. Masukkan bahan tumbuk, ayam, serai dan air ke dalam periuk.
  2. Masak di atas api hingga mendidih dan ayam setengah masak.
  3. Masukkan santan pekat, asam gelugor. Masak hingga ayam empuk. (Masak gunakan api yang sederhana dan perlu dikacau selalu supaya santan tidak pecah minyak).
  4. Masukkan pucuk pegaga dan garam. Masak hingga pucuk pegaga layu.
  5. Tutup api dan hidangkan.


No comments:

Post a Comment