Bahan-Bahannya:
Untuk Kulit:
1 cawan tepung gandum
2 biji telur
3 helai daun pandan
1 1/2 cawan santan
1 1/2 sdt garam
2 sdm minyak masak
Beberapa titis pewarna hijau (jika perlu)
Bahan Inti:
1/2 biji kelapa parut - ambil putihnya sahaja
3/4 cawan gula merah - kalau tak suka manis, boleh kurangkan.
1/2 sdt garam
2 helai daun pandan - disimpulkan
1/2 cawan air
2 sdm tepung gandum
Cara Membuat Intinya:
- Didihkan air dalam kuali. Masukkan gula merah, garam dan daun pandan. Masak hingga gula larut.
- Masukkan kelapa parut. Kacau sekali-sekala hingga airnya kering.
- Bila inti dalam keadaan agak-agak lembab, taburkan tepung gandum. Kacau rata. (Fungsi tepung ialah supaya inti melekat dan tidak berderai).
- Sejukkan inti.
Cara Membuat Kulitnya:
- Blend daun pandan yang telah dipotong pendek-pendek dengan santan. Tapis dan perah.
- Campurkan semua bahan kulit, gaul rata.
- Masukkan adunan ke dalam blender dan kisar hingga adunan sebati. (guna kaedah ni, adunan tak perlu ditapis untuk mengelakkan tepung yang bergentel.
- Panaskan kuali. Guna api yang perlahan.
- Sapukan kuali dengan sedikit minyak. (Saya simpulkan sehelai daun pandan dan sapu minyak menggunakannya).
- Masukkan satu senduk adunan ke dalam kuali dan dadarkan adunan dengan melayang-layangkan kuali.
- Biarkan kuih masak. (Tidak perlu diterbalikkan. Cukup jika dilihat atasnya sudah berwarna hijau semuanya.
- Angkat. Ketepikan.
- Ulang langkah 5 - 8 hingga adunan habis.
- Sementara menanti kuih di dalam kuali masak, bolehlah dibubuh inti pada kuih dadar yang dah siap tadi.
- Ambil sesudu penuh inti (nak lebih pun boleh). Letak di atas permukaan atas kuih. Ratakan. Lipat kiri dan kanan kuih. Gulung dengan kemas. Ke tepikan.
- Bila proses memasak dan mengintikan sudah siap, bolehlah dihidangkan.
Terima kasih cikgu Ani. saya dah try buat. sedap sungguh .......
ReplyDeleteT/kasih Zainab Idris krn sudi cuba...
ReplyDeleteTmpg tnya, mcm mna nk bgi kulit kuih xmelekat kt kuali ye?
ReplyDeletepastikan kuali betul2 panas dan isi myk sikit..insyallah x melekat
DeleteTerima kasih kongsi resepi😘
DeleteTeknik guna blender untuk adunan sangat berkesan. Cepat dan tak bergentel langsung. Terima kasih cikgu...
ReplyDeleteNak tny sy dh buat kuih ketayap tp melekat kat kuali..knp ya
ReplyDeleteSapu sedikit minyak pada kuali untuk mengelakkan ketayap lekat pada kuali...
ReplyDeleteTerima kasih ye cikgu. Suami sy mmg minat kuih ni. Lps sy ikut resepi cikgu ni, die puji msakan sy.. alhmdulillah
ReplyDeleteTerima Kasih untuk resepi ni. Saya berjaya buat. Kuih feveret lak tuh. Hahha.Jemput singgah :) http://nazatul-nashya.blogspot.com/2015/02/kuih-pocong-hijau.html
ReplyDeleteTerima kasih cg ani... Sy dah buat.. Sdp sangat...
ReplyDeleteSmlm sy buat kueh ketayap ikut rspi ckgi ani..mmg sedaaaaap sgt...hehe tq
ReplyDeleteI looked at 3 recipes including yours...yours looks the best, so I tried it and indeed, I was happy with the batter...very yummy and soft. Thank you!
ReplyDeleteTerbaik
ReplyDeleteMmg sedap kuih ketayap guna resepi cikgu ani.... Terima kasih cikgu ani
ReplyDeleteTerima Kasih cikgu.. blh sy belajar buat..ank sy suka sangat kuih ni.. ��
ReplyDeletesaya mohon share dan kongsi resepi kuih ketayap ini di blog saya ya cikgu,:)Saya akan buat link ke blog cikgu ini..terima kasih.
ReplyDeleteNak tanya sikit lah cikgu..
ReplyDeleteApa maksud SDN dan SDT...dlm resepi cikgu tug...
SDT = sudu teh
DeleteSDM = sudu makan/sudu besar
Maaf ya cikgu...sibuk tlg jawabkan :)
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteMaaf, soalan tak complete. Soalan* Kalau nak double portion nak kene double bahan2 ke, seperti telur Dan gula merah? Thank u in advance. ��
ReplyDeleteSaya mohon share resepi ini dalam Fb saya.. akan saya kredikan pada blog cikgu yer...
ReplyDeleteBest bru try ptg ni hihi
ReplyDeleteBest bru try ptg ni hihi
ReplyDeleteBest sgt...dah try
ReplyDeleteBest sgt...dah try
ReplyDeleteMohon share ye Cikgu.. Tq
ReplyDeleteAssalam cikgu alhamdulillah cedok tips dr sini. Menjadi. Terima kasih banyak sudi berkongsi resepi.
ReplyDeleteAssalam cikgu alhamdulillah cedok tips dr sini. Menjadi. Terima kasih banyak sudi berkongsi resepi.
ReplyDeleteAssalamualaikum...saya mohon izin nak salin resipi...blom buat tapi tengok dah terliur...thanks cikgu
ReplyDeleteNnti rajin nk try buat..hihi
ReplyDeleteNnti rajin nk try buat..hihi
ReplyDeleteSalam cikgu. Resepi cikgu ni blh dpt dlm berapa keping?
ReplyDeleteSalam,macam mana nak pastikan kuih ketayap ni tahan lama? Maksud saya ketahanan dia dari cpt basi..
ReplyDeleteTerima kasih cikgu... Semoga Allah merahmati cikgu.
ReplyDeleteSy pinjam ye. Hehe
ReplyDeleteSalam Cikgu. Terimakasih kerana sudi share resepi. Dapatlah kami sekeluarga di rantauan merasa kuih tradisional dan menjamu tetamu. Saya dah buat beberapa kali dan Alhamdulilah mendapat sambutan baik. Semoga Allah merahmati cikgu sekeluarga.
ReplyDeleteTerima kasih..
ReplyDeleteKlau xde gula merah,, guna gula melaka boleh x?
ReplyDeleteKlau xde gula merah,, guna gula melaka boleh x?
ReplyDeleteKlau xde gula merah,, guna gula melaka boleh x?
ReplyDeleteKlau xde gula merah,, guna gula melaka boleh x?
ReplyDeleteBoleh. Sy pun biasa ganti dgn gula melaka. Cuma dia ambik masa lagi lama nak cair. Dan pastikan api perlahan nnti gula cepat hangus
DeleteSalam..utk adunan ni anggaran bpe biji kuih yg dapat ye
ReplyDeleteNak tanya apa maksud 2 sdm tepung gandum
ReplyDelete2 susu makan (2 table spoons)
Delete