ROTI CANAI
Bahan A:
1 kg tepung gandum
2 sudu makan marjerin
2 sudu makan susu pekat
1 biji telur
Bahan B:
1 1/2 hingga 2 cawan air
1 sudu makan garam
- Satukan bahan-bahan A hingga betul-betul sebati.
- Campurkan air dengan garam dan kacau hingga garam hingga larut.
- Masukkan air garam sedikit demi sedikit sambil diuli hingga membentuk doh yang lembut dan licin.
- Bahagikan doh kepada bebola kecil dan bulat-bulatkan. Buat hingga habis.
- Lumurkan bebola dengan marjerin dan simpan dalam besen atau bekas bertutup, sekurang-kurangnya 2 jam.
- Sapukan dulang dengan minyak, tebar dan jadikan roti canai. Goreng hingga masak.
- Nikmati dengan kuah kari/ kuah dal.
Ini saya goreng separuh masak untuk dijadikan roti canai segera. Saya simpan dalam freezer.
Ini roti empat segi.
Ini yang bulat... :)
mohon guna resepi ini cikgu.....buat sarapan untuk keluarga....terima kasih
ReplyDeleteThank you for sharinng
ReplyDelete