Friday, 12 July 2013

NASI GORENG BIASA

NASI GORENG BIASA
Bahan-Bahannya:
1 mangkuk nasi sejuk
2 pokok sawi - dibersihkan dan dipotong 1 inci
Sedikit kobis - di bersihkan dan dipotong nipis
2 biji telur
2 sudu makan cili kering kisar
1 sudu makan kicap lemak masin
Sedikit garam dan serbuk perasa

Bahan tumbuk:
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 sudu makan ikan bilis

Cara-caranya:

  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk dan cili kisar.
  2. Masukkan garam dan serbuk perasa. Tumis hingga pecah minyak dan agak garing.
  3. Masukkan sayur-sayuran. Gaul rata hingga kobis agak layu.
  4. Masukkan nasi sejuk. Gaul rata.
  5. Masukkan kicap. Gaul rata.
  6. Ketepikan nasi ke satu sisi kuali. Pecahkan telur di satu sisi kuali yg tiada nasi. Kacau telur hingga hancur dan telur jadi scramble. 
  7. Gaul telur dengan nasi goreng hingga rata.
  8. Perlahankan api dan gaul nasi sekali sekala untuk 5 minit lagi.
  9. Tutup api dan hidangkan.


52 comments:

  1. simple tp nampak sedap

    ReplyDelete
  2. sye x fhm mcm mne cili kering 2 sudu?explain secara terperinci please ๐Ÿ˜–

    ReplyDelete
  3. Cili yg sudah dikisar..

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah sedap..dah try buat pkai resepi nie..food tester kate sedap..thumbs up!

    ReplyDelete
  5. Apa bahan dalam serbuk perasa tu? Mohon penjelasan

    ReplyDelete
  6. Bawang besar n putih tu nak kena tumbuk ker??

    ReplyDelete
  7. Dh try dah...memang sedap punye...hehe๐Ÿ˜ƒ

    ReplyDelete
  8. Bawu try tadi..sangat sedap..menjadi

    ReplyDelete
  9. Bagus sekali resepi ini Cikgu Ani. Di samping itu, tahniah kepada cikgu kerana telah memartabatkan Bahasa Melayu dengan menggunakan laras bahasa yang betul dalam resepi ini.

    ReplyDelete
  10. saya ingin mencuba resepi nasi goreng cikgu Ani..terima kasih cikgu Ani berkongsi resepi.

    ReplyDelete
  11. Sedpnye Cikgu ani.. Tibe2 terase lapr pulak tngah2 mlm nie.. esok sarapan nk try buat la..

    ReplyDelete
  12. Sedpnye Cikgu ani.. Tibe2 terase lapr pulak tngah2 mlm nie.. esok sarapan nk try buat la..

    ReplyDelete
  13. Dah try dah..walaupun simple tapi tetap sedap xD

    ReplyDelete
  14. Akak..saya nak copy nak bagi kat budak.. ada pertandingan memasak ^^..harap izin..terima kasih eh kak

    ReplyDelete
  15. Dah banyak kali test dh.siap masukan petai lg.hehehe..memang sedap.ajinomoto tukarkn kpd perencah maggi.best

    ReplyDelete
  16. X sedap.. sebab cili kisar x pecah minyak.. apa sebenarnya pecah minyak.. gagal..

    ReplyDelete
  17. Nak cubalah. Terima kasih cikgu Ani

    ReplyDelete
  18. Nak cubalah. Terima kasih cikgu Ani

    ReplyDelete
  19. Nak cubalah. Terima kasih cikgu Ani

    ReplyDelete
  20. Nak cubalah. Terima kasih cikgu Ani

    ReplyDelete
  21. Pagi ni rasa mcm nk makan nasi goreng la.. terima kasih bnyak2 cikgu ani atas resepi nye..

    ReplyDelete
  22. Serbuk perasa tu satu paket ka?

    ReplyDelete
  23. cili kering tu cili bo la kann

    ReplyDelete
  24. thanks cikgu ani

    ReplyDelete
  25. Alamak saya baru first time buat saya tertumbuk bawang dan ikan bilis tu.Hahah.Sebab akak kata bahan tumbuk saya pun tumbukla hahah.Kesilapan yg lelaki baru nak naik remaja buat.Nyesal tak tengok mak buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. Comel je awak ni.. Meh? Saya tumbuk awak pulak.. Hahaha

      Delete
  26. thanxxx cikguani.. 1st time masok dapor n alhamdulillah menjadi.. ilmu yg bmanfaat

    ReplyDelete
  27. Sy dah cuba .. memang sedap .. thanks for your recepi

    ReplyDelete
  28. Alhamdulillah,, sedap, sy dah cuba thank you

    ReplyDelete
  29. Saya dah cuba. Sedap! Terima kasih.

    ReplyDelete
  30. nk buatlah skrg..Klau sdp sy komen kjp lgi ye

    ReplyDelete
  31. sedap menjilat jari lamak batua

    ReplyDelete
  32. saya share resepi ya cikgu ani. terima kasih.

    ReplyDelete
  33. Sedapp ahh nasi goring now๐Ÿ˜€

    ReplyDelete
  34. Thank you for the recipe :)

    ReplyDelete
  35. Belom coba resipi ni. Tpi nk coba..manatau sedap 』

    ReplyDelete