Saturday, 20 July 2013

FETTUCHINI CREAMY CARBONARA CHICKEN BALL

FETTUCHINI CREAMY CARBONARA CHICKEN BALL
Bahan-Bahannya:
1 bungkus Fettuchini
3 tin sos carbonara Prego (tin biru)
3 biji bawang besar - potong dadu
1 tin cendawan butang - potong nipis
1 bungkus ayam kisar
Mixed Herbs
Oregano
16 biji bebola ayam
Extra Virgin Olive Oil
Cara-caranya:

  1. Didihkan air yg byk dalam periuk.
  2. Masukkan sesudu minyak zaitun dan sedikit garam.
  3. Masukkan sebungkus fettuchini. Masa merebus ikut arahan pada bungkusan speghetti tu.
  4. Bila dah masak, toskan.
  5. Panaskan sedikit minyak zaitun dlm kuali (Extra Virgin Olive Oil). Tumis 3 biji bwg besar yg dipotong dadu hingga wangi.
  6. Masukkan daging ayam kisar. Saya beli Ayam Kisar Ramly Burger. Goreng hingga ayam masak.
  7. Masukkan bebola ayam. Kacau rata.
  8. Masukkan cendawan butang dlm tin yg dipotong nipis.
  9. Masukkan sos carbonara Prego.
  10. Masukkan 2 cawan air(saya gunakan air rebusan pasta tadi). Kalau rasa kuah pekat sangat, boleh tambah air lagi. Masak hingga mendidih.
  11. Masukkan garam, mixed herbs, oregano. Gaul rata.
  12. Padam api. Masukkan fettuchini yang sudah ditoskan tadi. Gaul rata.
  13. Hidangkan.



No comments:

Post a Comment