Bahan-bahannya:
Seikat petai - diambil isinya dan dibelah dua
Udang galah
6 sudu makan cili kisar
1 biji bawang besar - dibelah dua dan dipotong kasar
1 cawan santan pekat
1 cawan air
1 biji bawang besar - dihiris halus
1 keping asam gelugor
Cara-caranya:
- Panaskan minyak. Tumis bawang besar yang dihiris halus hingga wangi dan kekuningan.
- Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak dan cili agak garing.
- Masukkan petai. Kacau sebentar.
- Masukkan santan, air dan asam gelugor. Biarkan mendidih.
- Masukkan udang dan bawang besar yang dipotong kasar.
- Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa. Masak hingga udang masak dan bawang layu.
- Tutup api dan hidangkan.
salam..
ReplyDeletebestnya menu tu..suka makan udang ni..sedapnya.
Da dua kali sy masak huns resepi awak! Sedap! Simple jer bahan tapi sedap!
ReplyDeleteSimple je tapi sedap.. sy suka masakan yg sng, simple tapi sedap. nnti share lg:)
ReplyDeletewww.asmahabubakar.com