IKAN BAKAR BERSAMBAL
Bahan-Bahannya:
7 ekor Ikan kembung
3 helai daun limau purut - dibuang tulangnya dan dihiris nipis
Air asam jawa / jus limau kasturi
Daun pisang
Garam
Gula
Bahan Kisar:
10 biji cili merah
10 biji cili kering
15 biji cili api
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
4 batang serai
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak.
- Masukkan air asam/jus limau kasturi, daun limau purut, garam dan gula secukupnya.
- Masak lagi hingga mendidih dah kuah pekat.
- Salutkan ikan dengan kuah sambal dan bakar di atas daun pisang hingga masak kedua-dua belahnya.
- Sedia untuk dihidangkan. Enak dinikmati bersama air asam kerisik.
Nampak sedap... nak try ptg ni. Terima kasih tuan punya resepi
ReplyDelete