Demam Durian Crepe turut melanda saya... tiap-tiap hari tengok rakan-rakan saya menayangkan durian crepe yang mereka hasilkan. Jeles betul tengok hasil kerja mereka tu... Tak boleh jadi ni.. kebetulan hari ni ada orang jual durian kampung yang mabeles isinya...Hahahaha... hajat sekian lama mesti ku laksanakan hari ni... Dua, tiga resepi crepe telah ada di dalam simpananku.. Saya bandingkan dan saya olah mengikut apa bahan-bahan yang ada di dapur saya... Saya menggunakan 6 jenis tepung untuk membuat Durian Crepe ni.. Jadi, kawan-kawan inilah hasilnya..
Jom!!!!!
Bahan-bahannya:
2 sudu besar tepung pau
2 sudu besar tepung ubi kayu
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung kentang
4 sudu besar tepung naik sendiri
1 1/2 sudu besar gula castor
2 biji kuning telur
1 penutup esen vanila
1/2 tin susu cair
1 sudu kecil garam
Air
3 sudu besar mentega yang dicairkan
1 sudu teh pewarna kuning lemon
Bahan Filling:
Isi durian yang telah dibuang biji
1 cawan fresh cream - diputar hingga kental
Cara-caranya:
- Maukkan semua bahan tepung dan yang lain kecuali mentega cair dan pewarna ke dalam blender. Tambahkan air sehingga kurang 1 inci untuk penuh blender.
- Kisar hingga rata. Simpan di dalam peti ais selama sejam. (Saya simpan dengan blender2 sekali.. )
- Selepas sejam, keluarkan dan masukkan mentega dan pewarna, kisar sekejap aje hingga rata.
- Panaskan non-stick pan menggunakan api yang paling perlahan. Masukkan adunan dan lenggangkan kuali supaya crepe tidak terlalu tebal atau terlalu nipis sehingga adunan likat dan biarkan hingga atasnya masak. Tak perlu terbalikkan. (Crepe ini adalah seperti kuih dadar/kuih ketayap yang lembut).
- Ulang langkah 4 hingga semua adunan tepung habis. Biarkan crepe sejuk..
Bentangkan crepe dengan bahagian yang licin di bawah. Dengan menggunakan plastik piping, pipekan fresh cream di tengah-tengah crepe.
Sudukan isi durian di atas fresh cream
Paipkan fresh cream di atas isi durian
Lipat crepe
Lipat crepe
Jadilah seperti ini...
YUMMY1 YUMMY!
Tahniah...nyummyyyy...nyummmyyyy
ReplyDeleteTima kasih banyak2, merata-rata saya cari resipi guna 5 jenis tepung, at last jumpa juga. Minta di halalkan dan saya doakan semoga Puan dimurahkan rezeki hasil dari segala perkongsian ilmu masakan ini....Ameen
ReplyDeleteEmmazally's home cooking, terima kasih atas ilmu yang diajar dan dikongsi.. Semoga rezeki Emma dan keluarga dimurahkan oleh Allah..
ReplyDeleteMeen Ibrahim...
ReplyDeleteAmin...Terima kasih ye kerana sudi mencuba resepi dari blog saya ni.. :)
Assalamualaikum kak ani....Pah dah salin resipi ni fr FB....baru tahu kak ani ada blog gak..nice byk entry and uptodate...tak macam saya punya...a must try recipe ni.singgah2 la blog pah ye walaupun jarang2 diupdate....
ReplyDeleteSalam akak..minta halalkan resipi dari blog akak ye especially crepe ni.saya puas cari resipi sebenar..thanks . X sbar nak masak utk suami.
ReplyDeleteMohon halalkan resepi ini, insya allah saya akan mencubanya suatu hari nanti
ReplyDeleteminta izin copy ye.tq.:)
ReplyDeleteakhirnya ada jugak y sudi berkongsi resepi creepe y byk jnis tepung. sblm ni jumpa y guna 5 jnis tepung sj. halalkan resepi ni. moga dimurahkan rezeki... aminnnn.
ReplyDeletejumpa jugak cara nya..time kasih kak..sy cuba yer..
ReplyDeleteMohon share resepi ni ye kak
ReplyDeleteSuriyana S Aflazal, t/kasih krn sudi singgah di blog saya yg tak seberapa ni... Insyaallah, nanti saya berkunjung ke blog sis pulak.. :)
ReplyDelete9W2SEV, Silakan share resepi.. saya ikhlas...:)
ReplyDeleteumialya,Arzilinawati Idris, Anonymous ... silakan share, saya izinkan.. Selamat mencuba ye.. :)
ReplyDeletetrah...
ReplyDeleteAmin..
Selamat mencuba ye..
salama cikgu ani,
ReplyDeletenak tanye pakai tepung naik sendiri tu lapisan crepe tu x jadik tebal/ naik ke? teringin nk mencuba. thanks share resipi ni ye :)
-nadya-
Anonymous,
ReplyDeletealhamdulillah, tak jadi tebal pun w/pun guna tepung naik sendiri... Kalau tak mau, boleh aje guna tepung gandum... :)
salam cikgu ani, semoga Allah murahkan rezeki cikgu ani. Minta Halal untuk saya cuba resepi ini cikgu
ReplyDeleteTq....minta halal resepi
ReplyDeleteSalam cikgu ani,mntak share ye...halakn ye...tq
ReplyDeleteSalam, cikgu..tumpang tanye..say adh try bancuhan tepung ni semlm tp kene crepe saya jd lembik n melekat ye..dimana silap nye ek..tq
ReplyDeleteSaya dah cuba, menjadi...
ReplyDeletehttp://mimialya1.blogspot.com/2012/11/demam-durian-crepe-part-2_17.html
panas mmg gitu - lembik, masa angkat tak perlu gunalan sudip, terus telangkupkan ia ke dalam bekas leper n perlu guna kuali non stick (jenis tidak melekat)
Timakasih cikgu minta iizin share ye
ReplyDeleteas salam..
ReplyDeletecikgu, air tu blh specific lagi x? sbb size blender berbeza2.. bancuhan pertama menjd terlalu cair lah.. tq cikgu :))
Saya guna blender saiz biasa... kadar kecairan crepe ni sama mcm kita buat kuih dadar atau roti jala... :)
ReplyDeleteowh ok.. tq cikgu.. sy cube lagi weekends ni :))
Deletesaya nak cuba dan share,minta halalkan iyer
ReplyDeleteSedapnye. Peberet ni..
ReplyDeletebest la blog awak ni..pasti ALLAH akan melapangkan rezeki awak atas perkongsian ilmu yg bermanfaat ini. ramai tu nak hidang utk suami dan keluarga.
ReplyDeletedari cikgu ani gak ha ha
thanks atas perkongsian resepi...moga terus memdapat barakah...
ReplyDeletetq 4 d resipi. mn tau sy bole cuba buat. aritu buat x jd....hihihi.
ReplyDeleteAmin... tq semua... doakan semoga Allah merahmati usaha saya ini... Semoga ramai yg mendapat menafaat drp resepi2 saya ini..
ReplyDeleteassalamualaikum cikgu ani..terima kasih krn sudi kongsi ilmu...sy nk cuba resepi cg ye..tk
ReplyDeleteSilakan share resepi.. Ikhlas dari saya..
ReplyDeletesalam..meh kita berkenalan... ewah...nti datang ke blog sy ya.... nk tanya apa beza rasanya pakai tepung byk.... sedap lagi ke? dr resipi biasa..
ReplyDeleteMintak copy yew.. Saye nk bljr buat... Ape beza guna tepung bnyk dgn tepung gandum jee???
DeleteTq kak ani. Dah lama cari resipi durian crepe dgn 6 jenis tepung ni. Semoga Allah murahkan rezeki kak ani sekeluarga. Ameen Ya Rabbal Alamin.
ReplyDeleteSalam cikgu,mohon izin copy ye..teringin gak nak buat..terima kasih atas kongsiannye..
ReplyDeleteSlm knl..akak..mntk izin copy ye..nmpk best sgt..nk try buat..terima ksh ats perkongsian resepi..
ReplyDeleteSalam sis. Nk tny, tepung kentang tu tepung yg mn satu tu sis?
ReplyDeleteslm nak tanye...intinye ni klu pakai cream yg wat ice blend tu blh ke,klu x pakai fresh cream????
ReplyDeleteYUmmy, nampak sedap.
ReplyDeleteKajian 3 Tahun Tentang ESP Shaklee, Hasilnya Memang Mengejutkan!
terima kasih kak ani, nt resepi laen pun insyaAllah sy nak amek jugak taw, tq so much :)
ReplyDelete