Bahan-bahannya:
1 ekor ayam
4 batai serai - dititik
2 inci lengkuas - dititik
5 biji buah pelaga
2 helai daun limau purut - dibuang batang arinya
3 biji tomato hijau - dibelah 2
1 gelas santan
kacang pancang
garam
serbuk perasa
gula
minyak masak
Bahan kisar:
20 biji cili padi siam (yang hijau)
5 biji cili besar hijau
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 sudu rempah kurma
Sepohon daun ketumbar sekali dengan akar2nya
Kulit luar limau nipis - dari sebiji limau
3 helai daun limau purut
Cara-caranya:
- Tumis buah pelaga, serai dan lengkuas.
- Masukkan bahan2 kisar, tumis hingga wangi dan terbit minyak.
- Masukkan ayam dan santan. Tambah semangkuk air. Masak hingga mendidih dan kuah agak pekat.
- Masukkan kacang panjang dan daun limau purut. Gaul rata.
- Masukkan garam, gula dan sedikit serbuk perasa.Gaul rata.
- Masukkan tomato dan gaul rata.Masak hingga kuahnya pekat.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment