Thursday, 4 October 2012

AYAM MASAK KARI PULLAY

AYAM MASAK KARI PULLAY
Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam - lumur garam kunyit dan goreng hingga masak
4 sudu makan cili kisar
6 sudu makan kicap pekat masin
4 tangkai daun kari
2 biji bawang besar - potong bulat
1 biji cili merah - potong tiga kemudian hiris memanjang
1 cawan air asam jawa

Bahan tumbuk lumat:
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar

Cara Memasak:

  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan daun kari dan kacau  rata.
  2. Masukkan cili kering kisar, tumis hingga terbit minyak dan agak garing.
  3. Masukkan kicap, kacau rata.
  4. Masukkan air asam jawa. Kacau dan biarkan mendidih. 
  5. Masukkan bawang besar yang dipotong bulat, cili merah dan sedikit serbuk perasa. Kacau rata.
  6. Masukkan ayam goreng. Kacau rata. Masak hingga kuahnya pekat dan bersalut pada ayam. Sedia untuk dihidangkan.


1 comment: