Bahan-bahannya:
2 biji kelapa - diparut putihnya sahaja
Air asam jawa secukupnya
Bahan kisar:
2 inci lengkuas
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
2 batang serai - dihiris nipis
4 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu makan jintan manis
1 sudu teh jintan putih
2 sudu makan udang kering
Cara Memasak:
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumis bahan kisar hingga wangi dan terbit minyak.
- Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Kacau rata hingga mendidih.
- Masukkan kelapa parut. Kacau sentiasa dengan api sederhana perlahan hingga kelapa jadi ringan dan kering.
- Sedia untuk dihidangkan.
salam sdri. Salam lebaran, saya mohon share resepi serunding kelapa di blog saya. terima kasih ye..:)
ReplyDeleteNak try pagi ni mcm sedap jek
ReplyDeleteT.kasih Cikgu Ani dihari yg berbahgia ini sy cuba menu cikgu. Slmt berpuasa dn Slmt menyambut Hari Raya Maaf Zahir Batin.
ReplyDeleteT.kasih Cikgu Ani dihari yg berbahgia ini sy cuba menu cikgu. Slmt berpuasa dn Slmt menyambut Hari Raya Maaf Zahir Batin.
ReplyDeleteNyummy tq cikgu
ReplyDeleteSalam cikgu AnI Tkasih di atas perkongsian ilmu semoga diberkati Allah sentiasa
ReplyDeleteTerima kasih cikgu Ani. Saya nk cuba buat raya ni...
ReplyDeleteAlhamdulillah...Saya ambik ya resepi nya....Terima kasih di atas pengkongsian nya
ReplyDelete