Tuesday, 11 September 2012

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS-PETAI

 SAMBAL TUMIS IKAN BILIS-PETAI
Bahan-bahannya:
1 biji bawang besar - dimayang nipis
Petai - dibelah dua (tujuannya supaya kita tahu ada ulat atau tidak dlm petai tu..)
2 biji bawang besar - dibelah dua dan dipotong kasar)
5 sudu makan cili kisar
1 mangkuk santan
1 keping asam gelugor
Segenggam ikan bilis

 Cara memasak:

  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang besar yang dimayang nipis hingga wangi dan layu.
  2. Masukkan cili kisar. Tumis hingga terbit minyak dan agak garing. 
  3. Masukkan petai, goreng sebentar. Masukkan ikan bilis. Kacau sebentar.
  4. Masukkan santan, bawang besar mayang kasar, asam gelugor, garam dan sedikit serbuk perasa.
  5. Masak hingga santan mendidih dan masak sebentar lagi hingga terbit bau petainya. Siap untuk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment