Tuesday, 14 August 2012

MAGGIE GORENG

 MAGGIE GORENG
Bahan2nya:
5 keping mee kering Vits - dicelur dalam air mendidih hingga lembut dan sejatkan.
Isi ayam - dihiris nipis
1 cawan udang - dibuang kulit
1 pokok sawi - dipotong 2 inci
1 ikat kucai - potong 1 1/2 inci
2 biji telur
2 sudu makan cili kering kisar
2 sudu makan kicap cair
2 sudu makan kicap pekat
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
Serbuk perasa

Bahan Tumbuk:
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
1 sudu makan udang kering

 Cara masak:

  1. Panaskan sedikit minyak. Masukkan telur dan goreng hancur hingga masak. Angkat dan ke tepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan cili kisar. Tumis hingga terbit minyak.
  3. Masukkan isi ayam, goreng hingga ayam masak. 
  4. Masukkan semua sos dan kicap serta serbuk perasa. Gaul rata. Masukkan udang, gaul rata lagi.
  5. Masukkan sawi dan kucai. Gaul rata.
  6. Masukkan maggi. Gaul rata hingga masak.
  7. Masukkan telur hancur. Gaul rata. Sedia untuk dihidangkan.


2 comments: