Sunday, 12 August 2012

BIHUN GORENG SINGAPORE

BIHUN GORENG SINGAPORE
Bahan-bahannya:
1/2 bungkus bihun - direndam hingga lembut dan toskan.
1 cawan udang basah - dibuang kulit (supaya mudah makan lah..
1 keping dada ayam - dihiris nipis-nipis
1 keping fish cake - hiris nipis
1 sudu kecil serbuk lada hitam - saya guna yang kasar (kalau nak yg tumbuk sendiri pun boleh)
1 cawan taugeh - (saya tak boh sebab tak suka)
1 batang karot - parut kasar
2 sudu makan sos tiram
2 biji telur
1 cawan air
Garam
Serbuk perasa

 Bahan Tumbuk:
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
1 sudu makan udang kering

 Cara memasak:

  1. Panaskan sedikit minyak, masukkan telur dan goreng hancur hingga masak. Angkat dan ke tepikan.
  2. Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
  3. Masukkan udang, ayam dan fish cake. Goreng sebentar, Masukkan air.
  4. Masukkan serbuk lada hitam, sos tiram, garam dan serbuk perasa.
  5. Masukkan bihun, taugeh dan karot. Gaul sebati dan bihun masak.
  6. Masukkan telur hancur tadi, gaul rata, tutup api dan masukkan ke dalam pinggan hidang.
  7. Taburkan bawang goreng, cili merah, daun bawang dan daun sup. Juga hirisan limau kasturi.
  8. Jika suka pedas, boleh juga dinikmati bersama cili hiris-kicap.


No comments:

Post a Comment