Monday, 23 July 2012

SAMBAL SARDIN


 SAMBAL SARDIN
Bahan-bahannya:
2 tin kecil sardin
1 biji bawang besar - dibelah dua dan di mayang kasar
1 keping asam gelugor

Bahan tumbuk lumat:
1 genggam cili api
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar

 Cara masak:

  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. 
  2. Asingkan ikan sardin dari sosnya. Goreng sebentar menggunakan api yang kecil hingga agak garing di kedua2 belah. Angkat dan ke tepikan. (Kalau guna api yang besar, ikan akan meletop2..)
  3. Dalam kuali dan minyak yang sama, tumis bahan tumbuk hingga wangi.
  4. Masukkan sedikit air, asam gelugor, sos sardin tadi dan bawang besar mayang. Gaul rata.
  5. Masukkan ikan sardin goreng, garam dan sedikit serbuk perasa. Biarkan sebentar lagi. Siap.


No comments:

Post a Comment