Tuesday, 3 July 2012

LINGUINE WITH MUSHROOME SAUCE

 Bahan-bahan yg digunakan:
1 bungkus Linguine
3 tin sos cendawan Prego
3 biji bawang besar - potong dadu
1 tin cendawan butang - potong nipis
1 bungkus ayam kisar
Mixed Herbs
Oregano
5 keping cheese
Extra Virgin Olive Oil

 Didihkan air di dalam periuk, masukkan 2 sudu mkn extra virgin olive oil dan 4 sd teh garam. Masukkan Linguine dan masak mengikut masa yang terdapat pada bungkusan Linguine.

 Setelah Linguine masak, tapis dan sejatkan. Letak ketepi.

 Panaskan sedikit extra virgin olive oil di dalam kuali. Tumis bawang merah hingga layu dan wangi.

 Masukkan daging ayam kisar. Kacau hingga ayam berubah warna.

 Masukkan cendawan dan gaul rata.

 Masukkan sos Prego. Gaul rata.

 Masukkan sedikit air rebusan Linguine tadi. Gaul rata dan biarkan mendidih.

Masukkan sedikit mixed herbs dan oregano. Gaul rata.

Masukkan sedikit garam dan cheese yang telah dihiris nipis. Masak hingga kuah pekat sedikit. Tutup api.

Gaulkan dengan Linguine bila mahu dihidang. Wallaaaa....

No comments:

Post a Comment