Wednesday, 27 June 2012

GULAI LEMAK CILI API TELUR ITIK-REBUNG

GULAI LEMAK CILI API TELUR AITIK-REBUNG
Bahan-Bahannya:
5 biji telur itik - dicuci bersih
2 batang serai - dititik
1 mangkuk santan cair
1 mangkuk santan pekat
1 keping asam gelugor
Rebung jeruk - dihiris
2 helai daun kunyit - diracik

Bahan Tumbuk:
2 inci kunyit hidup
Segenggam cili api


Cara Masak:

  1. Masukkan bahan tumbuk dan sedikit air ke dalam periuk. Masak hingga menggelegak.
  2. Masukkan santan cair dan rebung. Masak lagi hingga menggelegak dan rebung nampak lembut.
  3. Masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau rata.
  4. Perlahankan api, pecahkan telur sebiji demi sebiji di tempat yang berlainan dalam periuk. Siramkan telur dengan kuah yang menggelegak tu hingga nampak agak masak.
  5. Masukkan santan pekat, asam gelugor dan daun kunyit. Kacau  sentiasa dengan berhati-hati  supaya santan tidak pecah lemak dan telur tidak hancur hingga mendidih. Rasa garamnya. Jika kurang masin tambah lagi sedikit garam.
  6. Sedia untuk dihidang.


No comments:

Post a Comment