KARI IKAN BAWAL
Bahan-bahan:
1 ekor ikan bawal saiz besar - potong ikut sesuai
1 mangkuk santan
1 sudu makan halba campur
3 tangkai daun kari
4 sudu makan serbuk kari ikan
2 biji cili hijau muda - dipotong2 1 inci panjang
Sedikit air asam jawa
Kacang bendi
2 biji tomato - dibelah 2
Bahan hiris:
1 inci halia
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Cara memasak:
- Tumis bahan hiris, halba campur hingga wangi.
- Masukkan paste kari ikan, cili hijau dan daun kari. Tumis hingga kari betul2 masak.
- Masukkan air asam jawa, santan, garam dan serbuk perasa.
- Bila sudah mendidih masukkan ikan, bendi dan tomato.
- Masak lagi dalam 10 minit. Siap
** Untuk memasak kari ikan, saya lebih suka memasak di dalam kuali supaya mudah untuk saya mengacau dengan sudip. Ikan pun tidak hancur... :))
ReplyDeleteBest