Saturday, 9 January 2016

AYAM BALI

AYAM BALI
Bahan-Bahannya:
1/2 ekor ayam - dipotong kecil, gaul dengan garam kunyit dan goreng hingga masak
6 sudu makan cili kering kisar
6-8 batang serai - dititik
8 tangkai daun kari - dibersihkan dan diasingkan dari tangkainya
5 kali goncang kicap lemak masin
3 sudu makan gula pasir
Garam secukup rasa

Bahan Kisar Halus:
5 - 6 biji bawang besar
1 labu bawang putih
1 inci halia
Sedikit belacan

Cara-Caranya:

Gunakan minyak menggoreng ayam tadi. Menggunakan api sederhana besar, goreng serai hingga wangi dan warnanya kekuningan.
Masukkan daun kari, kacau hingga wangi. (Jangan sampai hangus)

 Masukkan bahan kisar dan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak dan garing.

 Masukkan kicap (5 titik/ 5 kali goncang je)
Masukkan garam dan gula. Gaul rata.

 Masukkan ayam goreng tadi. Gaul rata dan biarkan selama 8 - 10 minit sambil sering dikacau supaya tidak hangit. Boleh kecilkan api sedikit.

Taraaaa.... dah siap. Bolehlah dihidangkan.

4 comments:

  1. ungkep tu macam lebih kurang musalmah.... tapi memang nampak menyelerakan.. terbaik

    ReplyDelete
  2. Terima kasih cikgu untuk recipe yg best2. Dari bujang sampai ke kahwin saya ikut guna recipe cikgu.

    ReplyDelete