Friday, 17 April 2015

URAP DAUN PEGAGA

URAP DAUN PEGAGA
Bahan-Bahannya:
300 g pegaga segar
1 ulas bawang putih
½ biji bawang besar
3 biji cili api
1 sudu makan udang kering
2 ketul isi cekur
2 helai daun cekur – dibersihkan dan dihiris halus
½ biji kelapa parut (ambil bahagian putihnya sahaja)

Garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya:
1.       Sayur pegaga dibersihkan dan ditus airnya. Hiris kecil (lebih kurang 1 cm) bersama dengan batang-batangnya sekali. Masukkan ke dalam mangkuk dan ketepikan.
2.       Tumbuk bawang putih, bawang besar, cilia pi, udang kering, isi cekur, garam dan gula hingga halus.
3.       Masukkan kelapa parut dan tumbuk-tumbuk manja hingga semua nampak sebati.
4.       Masukkan semua bahan tumbuk dan daun cekur ke dalam mangkuk berisi daun pegaga tadi. Gaul rata.
5.       Hidangkan.


1 comment: