Tuesday, 6 January 2015

BISKUT TIRAMISU

BISKUT TIRAMISU
Bahan-Bahannya:
1 peket biskut - dari apa-apa jenis (saya guna biskut cream creakers)
1 tin susu cair - saya guna susu full cream Dutch Lady
1/2 tin susu pekat - saya kurangkan sebab tak suka manis sangat
4 sudu makan tepung kastard
1 cawan air
Secubit garam 
Serbuk milo

Cara-caranya:

  • Satukan susu cair, susu pekat, tepungkastard, air dan garam ke dalam periuk.
  • Menggunakan api yang perlahan, masak dan kacau campuran kastard hingga adunan menjadi likat.
  • Tutup api.


  •  Susun biskut dalam bekas/ loyang.
  • Masukkan adunan kastard supaya menutupi lapisan biskut dan ratakan. Taburkan serbuk milo.

  • Susun lagi lapisan biskut di atas lapisan kastard tadi. Lapiskan lagi dengan adunan kastard dan taburkan milo. Ulang langkah ini hingga habis.
  • Lapisan atas sekali, lapiskan dengan adunan kastard dan lebihkan taburan serbuk milonya.


  •  Simpan biskut tiramisu ini di dalam peti sejuk selama 2 - 3 jam.
  • Hidangkan.


23 comments:

  1. Anda suka memasak? Ada resepi masakan yg sedap2? Jom sharekan sini dan anda akan di bayar >>>>

    http://www.mahamahu.com/2015/02/buat-duit-online-dengan-kongsi-resepi.html

    ReplyDelete
  2. Tq share resepi. Nak try buat ptg ni. :)

    ReplyDelete
  3. senangnya!!!! nak buat nak buat!!! thanks recepinya

    ReplyDelete
  4. Salam..
    Tq for sharing recipe.
    Nnti boleh try :)

    ReplyDelete
  5. Salam ....
    Tq for sharing recipe...sedapnyer...
    Kak ana nk cuba buatlarrr...

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Klu d simpan dlm peti sjuk.....
    bleh bertahan berapa hari....

    ReplyDelete
  8. Rohana Ali, in shaa allah, seminggu boleh tahan tapi pastikan bekasnya tertutup supaya atasnya tidak kering..
    Tapi selalunya tak sempat 2 hari dah langsai semuanya... hahaha

    ReplyDelete
  9. saya dah try buat..tp lepas letak dlm peti..jd lembik..atas dia pulak..berair gitu. kenapa ya? kastad tu kn tunggu sejuk dulu ke?

    ReplyDelete
  10. saya dah try buat..tp lepas letak dlm peti..jd lembik..atas dia pulak..berair gitu. kenapa ya? kastad tu kn tunggu sejuk dulu ke?

    ReplyDelete
  11. Thank you for sharing recipe akak ni...! :D

    Saya baru try buat 5 minutes ago, skrg dah dalam fridge dah pun, x sabar nak tunggu malam nanti boleh makan :)

    ReplyDelete
  12. Wah.. perkongsian yang sangat bermanfaat. Terima kasih admin. Resepi Biskut Almond

    ReplyDelete
  13. kenapa bila dah msukkan dlm peti ais dia berair?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sdpnya.. dh dua kli bt. alhamdulillah sdp.. mkn sjuk2

      Delete
  14. Cuba resepi Biskut Tiramisu 2... lebih sedap lg..

    ReplyDelete
  15. Tq share resepi. Baru try buat ni. Tunggu sejuk dulu

    ReplyDelete
  16. Nanti nak cuba buatlah. Bila dah buat baru bagi komen

    ReplyDelete
  17. Nanti nak cuba buatlah. Bila dah buat baru bagi komen

    ReplyDelete
  18. Terima kasih share resipi ank mmg suka

    ReplyDelete
  19. Terima kasih share resipi.
    Semoga dmurahkan rezeki selalu:-)

    ReplyDelete