Friday, 16 May 2014

KUIH NAGASARI

KUIH NAGASARI
Bahan-Bahannya:
5 biji pisang raja -dibelah dua atau tiga
1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
5 cawan santan
2 sudu besar gula
Sedikit garam
2 helai daun pandan - disimpul
Daun pisang - secukupnya

 Daun pisang dipotong pada saiz ini dan dilayurkan atas api supaya lembut

 Pisang dikupas kulitnya dan dibelah dua atau tiga

Semua tepung beras, tepung jagung, gula, garam dan santan dicampurkan. 
Kemudian digaul sebati dan ditapis. Masukkan ke dalam periuk. 
Masukkan daun pandan dan dikacau di atas api sederhana besar hingga pekat dan berkilat.

 Ambil sesenduk adunan tepung dan letak di atas daun pisang.

 Letak sepotong pisang.

 Lapis dengan sesenduk adunan tepung. 

 Bungkus kuih dengan melipat kiri dan kanan, kemudian lipat atas dan bawahnya dengan kemas.
Ulang langkah membungkus hingga habis.
Kukus kuih selama 15 hingga 20 minit.

 Setelah kuih nagasari masak, sejukkan sebentar.

 Bolehlah dinikmati...
Walllaaaaaaaaaaaaa....


16 comments:

  1. Terima kasih kerana sudi berkongsi resepi, Puan. :)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum..terima kasih cikgu ani...kongsi resepi traditional...

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum..terima kasih cikgu ani...kongsi resepi traditional...

    ReplyDelete
  4. Salam ramadhan. Teringin membuatnya untuk juadah berbuka.daun pisang pula tiada.apa pun terimakasih berkongsi resepi..

    ReplyDelete
  5. Santan tu kna campur air atau santan dr dlm kotak tu je?

    ReplyDelete
  6. Santan tu kna campur air atau santan dr dlm kotak tu je?

    ReplyDelete
  7. Selain pisang raja bole guna pisang ape lg ye

    ReplyDelete
  8. Selain pisang raja bole guna pisang ape lg ye

    ReplyDelete
  9. Tq for resepi saya tgh mencuba di hari pertama puasa

    ReplyDelete
  10. Nak buat la Cikgu Ani. Sonang aje ni

    ReplyDelete
  11. Terimakasih cikgu ani....Alhamdulillah saya tercari² resepi nie.Akhirnya dpat juga.

    ReplyDelete
  12. Hebat memang 🤩👍👍👏😍 ZASSSS 🤩✌️👍👍... Syukran jazilan Cikgu Ani.. semoga Allah SWT memberkati usaha kita semua 🤲🏻 Amin

    ReplyDelete
  13. T. Kasih sbbb sudi share resipi kuih lejen ni

    ReplyDelete