Bahan-Bahannya:
5 biji pisang raja -dibelah dua atau tiga
1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
5 cawan santan
2 sudu besar gula
Sedikit garam
2 helai daun pandan - disimpul
Daun pisang - secukupnya
Daun pisang dipotong pada saiz ini dan dilayurkan atas api supaya lembut
Pisang dikupas kulitnya dan dibelah dua atau tiga
Semua tepung beras, tepung jagung, gula, garam dan santan dicampurkan.
Kemudian digaul sebati dan ditapis. Masukkan ke dalam periuk.
Masukkan daun pandan dan dikacau di atas api sederhana besar hingga pekat dan berkilat.
Ambil sesenduk adunan tepung dan letak di atas daun pisang.
Letak sepotong pisang.
Lapis dengan sesenduk adunan tepung.
Bungkus kuih dengan melipat kiri dan kanan, kemudian lipat atas dan bawahnya dengan kemas.
Ulang langkah membungkus hingga habis.
Kukus kuih selama 15 hingga 20 minit.
Setelah kuih nagasari masak, sejukkan sebentar.
Bolehlah dinikmati...
Walllaaaaaaaaaaaaa....
Terima kasih kerana sudi berkongsi resepi, Puan. :)
ReplyDeleteBlh frozen x?
ReplyDeleteAssalamualaikum..terima kasih cikgu ani...kongsi resepi traditional...
ReplyDeleteAssalamualaikum..terima kasih cikgu ani...kongsi resepi traditional...
ReplyDeleteSalam ramadhan. Teringin membuatnya untuk juadah berbuka.daun pisang pula tiada.apa pun terimakasih berkongsi resepi..
ReplyDeleteSantan tu kna campur air atau santan dr dlm kotak tu je?
ReplyDeleteSantan tu kna campur air atau santan dr dlm kotak tu je?
ReplyDeletemengancamnyaaaa....nak buatlah!
ReplyDeleteSelain pisang raja bole guna pisang ape lg ye
ReplyDeleteSelain pisang raja bole guna pisang ape lg ye
ReplyDeleteTq for resepi saya tgh mencuba di hari pertama puasa
ReplyDeleteNak buat la Cikgu Ani. Sonang aje ni
ReplyDeleteTerima kasih kongsi resepi..
ReplyDeleteTerimakasih cikgu ani....Alhamdulillah saya tercari² resepi nie.Akhirnya dpat juga.
ReplyDeleteHebat memang 🤩👍👍👏😍 ZASSSS 🤩✌️👍👍... Syukran jazilan Cikgu Ani.. semoga Allah SWT memberkati usaha kita semua 🤲🏻 Amin
ReplyDeleteT. Kasih sbbb sudi share resipi kuih lejen ni
ReplyDelete