Friday, 16 May 2014

KARI SOTONG MESRA SELALU

KARI SOTONG MESRA SELALU
Bahan-Bahannya:
4 ekor sotong – dibersihkan dan disejat.
Secekak kacang buncis – dibersihkan dan dipotong serong 1 ½ inci panjang
½ biji capsicum – dibersihkan dan dipotong kasar
2 biji tomato – dibelah empat
4 sudu makan serbuk kari daging – dicampur dengan ½ cawan air
½ sudu makan asam jawa – dicampur dengan ½ cawan air
2 tangkai daun kari
Garam
Serbuk perasa

Bahan Tumbuk Lumat:
½ inci halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar

Cara-caranya:
1.      Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
2.      Masukkan bancuhan serbuk kari dan daun kari. Tumis hingga pecah minyak.
3.      Masukkan air asam jawa. Kacau rata dan biarkan mendidih.
4.      Masukkan sotong, gaul rata.
5.      Masukkan kacang buncis, capsicum, garam dan serbuk perasa. Gaul rata.
6.      Bila sotong sudah masak, kacang pun sudah layu, masukkan tomato. Gaul rata sebentar sahaja.
7.      Tutup api dan hidangkan.


No comments:

Post a Comment