Monday, 2 December 2013

TEPUNG TALAM

TEPUNG TALAM
Bahan-Bahannya: (Saya buat separuh dari adunan ini dan guna loyang 7 inci)

Lapisan Bawah:
1 cawan gula merah -dicampur dengan sedikit air, masak hingga gula larut dan sejukkan
1/2 cawan gula pasir
5 cawan air
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
1 sudu kecil kapur

Cara-caranya:

  1. Didihkan air dalam periuk kukus.
  2. Sementara tu, lapis loyang dengan kertas aluminium dan oleskan dengan sedikit minyak masak.
  3. Campurkan semua bahan lapisan bawah dalam besen. Kemudian tapiskan. (Saya masukkan bancuhan tepung ke dalam mesin pengisar dan kisar hingga tiada gentelan tepung. Jadi tak perlu tapis dah.)

 Masukkan ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit.

Bahan Lapisan Atas:
3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1 sudu teh garam

Cara-caranya:
  1. Gaul semua bahan. Masukkan kedalam blender dan blender hingga sebati.
  2. Masukkan ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana perlahan. Kacau hingga berwap.
  3. Gores permukaan lapisan bawah dengan garfu.
  4. Tuangkan bahan lapisan atas.
  5. Kukus selama 20 - 30 minit.

 Inilah rupanya bila baru masak dan masih panas.

 Ini rupanya bila sudah sejuk.

 Bila sudah betul-betul sejuk, keluarkan kertas aluminium dari loyang dan bentangkan macam ni. Jadi mudahlah nak potong kuih dan menghidangkannya.

Wallaaaaaa.....

No comments:

Post a Comment