KUIH CARA MANIS
Bahan-Bahan A: (Digaul dlm mangkuk dulu kemudian diblender)
1 cawan tepung gamdum
1/2 cawan santan pekat
1 biji telur
3 sudu makan minyak masak
1 1/2 cawan air daun pandan (dari 4 helai daun pandan yg dikisar dan ditapis)
Sedikit garam
Pewarna hijau
Bahan B: (Untuk Inti)
Gula pasir - lebih kurang 1/3 sudu teh bagi setiap kuih cara
Bahan C: (Untuk sapuan pada dasar loyang)
1 helai daun pandan - diikat dan dikoyak-koyakkan.
Sedikit minyak masak
Cara-caranya:
- Blend semua bahan A.
- Panaskan loyang. Guna api yang paling perlahan.
- Sapu dasar loyang dengan minyak. Pastikan tiada minyak yang bertakung pada dasar loyang.
- Masukkan adunan ke dalam loyang sehingga 3/4 penuh. (Jangan penuh-penuh sangat)
- Bila dasar adunan dah nampak masak, masukkan gula pasir.
- Tutup loyang dengan penutup periuk. Biarkan kuih cara masak sepenuhnya ( tiada lagi cecair tepung di atasnya).
- Keluarkan kuih cara dari loyang. Pasang-pasangkan.
- Ulang langkah 3 - 7 hingga adunan habis.
- Hidangkan.
Salam cikgu, kuih tradisi yg x jemu dan sentiasa menjadi kegemaran ramai. Sedapnya kuih cara :). T/kasih sudi share.
ReplyDeleteFiza Lgk... tq ye krn sudi menjengah blog saya yg sederhana ni...
ReplyDeletesalam.. bestnye... esok jugak nk try buat! =D
ReplyDeletew/salam Nurul Husna...
ReplyDeleteTry jgn tak try... :)
salam,cikgu..mintk izin share resepi ea..trima kaseh.. <3
ReplyDeletecikgu..nak minta copy resepi ye...
ReplyDeleteTetima kasih yaa aku ska banhert.
ReplyDeletehttp://PocketMoneyCash.com/?ref=22424
ReplyDeleteTerima kasih cikgu. Halalkan ilmu yang diberi. semoga cikgu diberi kesihatan untuk terus memberi ilmu.
ReplyDeleteTerima kasih ye share resepi ni.saya nk try resepi cikgu.tq
ReplyDeleteKalau 1 adunan tu boleh dpt berapa biji cikgu?
ReplyDeleteSalam cikgu ani. Resepi menjadi.. Mmg cair di mulut buat semalam. Tq. Semoga dimurahkan rezeki. Aamiin. 💐
ReplyDeleteMohon dihalalkan ilmu...insyaallah esok akan mencuba .assalamualaikum.
ReplyDeleteAssalamualaikum. Saya tak bubuh minyak sebab tak suka kuih berminyak. Saya tak bubuh perwarna. Sedap . Alhamdulillah
ReplyDeleteAssalam cikgu...minta dihalalkan sy mencuba resepi cikgu...
ReplyDeleteCari banyak dah resepi dekat google . Ni jugak yang melekat di hati . Sebab nak buat untuk 2 orang makan je . Thank you ye share resepi . Semoga dimurahkan rezeki 😁
ReplyDeleteSaya amik resepi ya..tq
ReplyDeleteMohon dihalalkan semua resepi yang di share ya...semoga dimurahkan rezeki selalu...aminnn...
ReplyDeleteDah banyak kali buat kuih cara guna resipi ni. Alhamdulillah. T.kasih share resipi yg mudah ni.
ReplyDeleteX pernah jemu makn kuih cara n tq sudi share resepi ya...
ReplyDelete