Monday 16 December 2013

KUIH CARA MANIS


KUIH CARA MANIS
Bahan-Bahan A: (Digaul dlm mangkuk dulu kemudian diblender)
1 cawan tepung gamdum
1/2 cawan santan pekat
1 biji telur
3 sudu makan minyak masak
1 1/2 cawan air daun pandan (dari 4 helai daun pandan yg dikisar dan ditapis)
Sedikit garam
Pewarna hijau

Bahan B: (Untuk Inti)
Gula pasir - lebih kurang 1/3 sudu teh bagi setiap kuih cara

Bahan C: (Untuk sapuan pada dasar loyang)
1 helai daun pandan - diikat dan dikoyak-koyakkan.
Sedikit minyak masak

Cara-caranya:

  1. Blend semua bahan A.
  2. Panaskan loyang. Guna api yang paling perlahan.
  3. Sapu dasar loyang dengan minyak. Pastikan tiada minyak yang bertakung pada dasar loyang.
  4. Masukkan adunan ke dalam loyang sehingga 3/4 penuh. (Jangan penuh-penuh sangat)
  5. Bila dasar adunan dah nampak masak, masukkan gula pasir.
  6. Tutup loyang dengan penutup periuk. Biarkan kuih cara masak sepenuhnya ( tiada lagi cecair tepung di atasnya).
  7. Keluarkan kuih cara dari loyang. Pasang-pasangkan.
  8. Ulang langkah 3 - 7 hingga adunan habis.
  9. Hidangkan.


20 comments:

  1. Salam cikgu, kuih tradisi yg x jemu dan sentiasa menjadi kegemaran ramai. Sedapnya kuih cara :). T/kasih sudi share.

    ReplyDelete
  2. Fiza Lgk... tq ye krn sudi menjengah blog saya yg sederhana ni...

    ReplyDelete
  3. salam.. bestnye... esok jugak nk try buat! =D

    ReplyDelete
  4. w/salam Nurul Husna...
    Try jgn tak try... :)

    ReplyDelete
  5. salam,cikgu..mintk izin share resepi ea..trima kaseh.. <3

    ReplyDelete
  6. cikgu..nak minta copy resepi ye...

    ReplyDelete
  7. Tetima kasih yaa aku ska banhert.

    ReplyDelete
  8. http://PocketMoneyCash.com/?ref=22424

    ReplyDelete
  9. Terima kasih cikgu. Halalkan ilmu yang diberi. semoga cikgu diberi kesihatan untuk terus memberi ilmu.

    ReplyDelete
  10. Terima kasih ye share resepi ni.saya nk try resepi cikgu.tq

    ReplyDelete
  11. Kalau 1 adunan tu boleh dpt berapa biji cikgu?

    ReplyDelete
  12. Salam cikgu ani. Resepi menjadi.. Mmg cair di mulut buat semalam. Tq. Semoga dimurahkan rezeki. Aamiin. 💐

    ReplyDelete
  13. Mohon dihalalkan ilmu...insyaallah esok akan mencuba .assalamualaikum.

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum. Saya tak bubuh minyak sebab tak suka kuih berminyak. Saya tak bubuh perwarna. Sedap . Alhamdulillah

    ReplyDelete
  15. Assalam cikgu...minta dihalalkan sy mencuba resepi cikgu...

    ReplyDelete
  16. Cari banyak dah resepi dekat google . Ni jugak yang melekat di hati . Sebab nak buat untuk 2 orang makan je . Thank you ye share resepi . Semoga dimurahkan rezeki 😁

    ReplyDelete
  17. Mohon dihalalkan semua resepi yang di share ya...semoga dimurahkan rezeki selalu...aminnn...

    ReplyDelete
  18. Dah banyak kali buat kuih cara guna resipi ni. Alhamdulillah. T.kasih share resipi yg mudah ni.

    ReplyDelete
  19. X pernah jemu makn kuih cara n tq sudi share resepi ya...

    ReplyDelete