Bahan-bahannya:
1 ekor ikan parang - dipotong 3 bahagian
9 biji kacang bendi
6 sudu makan cili kering kisar
1 sudu makan asam jawa - dicampur dengan 6 mangkuk air
2 sudu teh halba campur
Bahan Tumbuk Lumat:
2 inci halia
2 inci kunyit basah
4 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
Cara-caranya:
- Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan tumbuk, cili kering kisar dan halba campur hingga pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa. Biarkan mendidih.
- Masukkan ikan. Masak hingga mendidih.
- Masukkan kacang bendi, garam dan serbuk perasa. Masak hingga kacang bendi layu.
- Tutup api. Hidangkan.
Berselera nampak kari tu...rasa lapar pulak...selamat berkenalan
ReplyDeleteSarah Talib.. Selamat berkenalan..
ReplyDeleteIni asam pedas ikan parang.. hihihi..