Bahan-bahannya:
1 kg udang galah
2 labu bawang besar - potong bulat
2 batang serai - dititik
2 helai daun kunyit - dihiris halus
4 helai daun limau purut - dihiris halus
5 cawan santan pekat
1 sudu teh serbuk kunyit
Garam
Gula
Minyak masak
Bahan kisar:
7 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm halia
3 cm lengkuas
Cara-caranya:
- Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga wangi dan kekuningan.
- Masukkan udang, kacau rata.
- Masukkan santan, daun limau purut, daun kunyit, serai dan serbuk kunyit. Biarkan mendidih. Kecilkan api.
- Masukkan bawang besar, garam dan gula. Kacau sebati. Masak hingga bawang layu.
- Tutup api dan hidangkan.
X perlu letak cili ke?
ReplyDelete